Προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο – Αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ σε Ερντογάν

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο μετά τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας – Αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ σε Ερντογάν.

 

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές κινήσεις της γείτονος χώρας στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη φορά το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα 25/7, όπου ένα ναυαγοσωστικό σκάφος δέχθηκε παρενόχληση από περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Φαρμακονησίου.

 

 

Η στάση της Τουρκίας περνά από τις επιθετικές δηλώσεις στις πράξεις, με τα πλάνα του βίντεο που απαθανατίζει τα γεγονότα να είναι άκρως αποκαλυπτικά. Το βίντεο δημοσίευσε το Λιμενικό Σώμα, στο οποίο φαίνεται μία τουρκική ακταιωρός να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς σε ελληνικό ναυαγοσωστικό σκάφος, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, λίγες ημέρες πριν από την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προσπαθεί να «αναστηλώσει» τις ελπίδες της Άγκυρας για την προμήθεια F-16, κάτι που «μπλοκάρει» ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ σε δηλώσεις του από την Λευκωσία όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, υπογράμμισε:

 

«Το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο. Η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι απαράδεκτη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες άμεσα. Με βάση τη μακρά λίστα των τουρκικών παρανομιών, δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν τη θέση τους και να δώσουν τα F-16 στον πρόεδρο Ερντογάν».