Προετοιμάζουν τους καταναλωτές για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος

Προετοιμάζει το έδαφος η κυβέρνηση για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος τον χειμώνα.

 

Δεν έχουν τέλος οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με την αγορά να έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα που σαφώς και θα επηρεάσει τα νοικοκυριά.

Πέραν των πάρα πολύ υψηλών τιμών κοστολόγησης του ρεύματος, οι καταναλωτές κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό του ενδεχόμενου των διακοπών ρεύματος. Τα αστικά επιτελεία προετοιμάζουν το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα για τα μόνιμα υποζύγια, την ώρα που στα σκαριά βρίσκονται νέα σχέδια στήριξης της βιομηχανίας για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Σε δήλωση του ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. Σε δήλωση του στην «Καθημερινή» δήλωσε: «Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας».

Να σημειωθεί πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι εκείνη που όρισε το μέτρο των κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση, ως «σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Για να επιτευχθεί, ωστόσο, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, προβλέπεται να εφαρμοστεί μέτρο που σχετίζεται με την μείωση του φωτισμού σε μνημεία και δημόσιους χώρους. Σχετικά με αυτό το πρώτο μέτρο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανέφερε πως τα φώτα των μνημείων θα σβήνουν στις 3 τα ξημερώματα, ενώ οι Δήμοι θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος σβήνοντας μία λάμπα από τις δέκα που χρειάζονται για τον φωτισμό των δρόμων.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας: «Είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη», και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα από πλευράς διαθεσιμότητας ενεργειακών πηγών, επειδή είχε πάντα διαφοροποίηση στο LNG, προστατεύεται από την διαθεσιμότητα ενέργειας, όχι από τις τιμές».

 

 

Νέες επιδοτήσεις στους βιομήχανους

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε τη δημιουργία κοινού ταμείου μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει τη δυνατότητα να προχωρήσει αυτόνομα στην εφαρμογή του μηχανισμού αυτού.

Όπως δηλώνει μάλιστα και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας στην «Καθημερινή», η Ελληνική κυβέρνηση μελετάει έναν τέτοιο μηχανισμό για να τον εφαρμόσει στην περίπτωση που δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.