Πρόταση του καγκελάριου της Αυστρίας στην Ευρώπη για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, προτείνει στην Ευρώπη τον διαχωρισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η τιμή του.

 

Ο Καρλ Νεχάμερ, καγκελάριος της Αυστρίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε διαχωρισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε αυτή να μειωθεί. Μάλιστα πρόσθεσε πως το εν λόγω θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

 

Δήλωση του καγκελάριου της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ,

Μεταξύ των άλλων ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ανάφερε στην ανακοίνωση του: «Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει και δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας». Μάλιστα εξήγησε πως αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

 

Η ενεργειακή κρίση

Λόγω του πολέμου και τις συνέπειες αυτού όλη η γηραιά ήπειρος πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας. Το γεγονός αυτό έκανε τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

 

Αυτή τη στιγμή η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανσή. Αξιοσημείωτο είναι πως πριν την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το 80% του φυσικού αερίου της χώρας προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.