Ψαράδες αλίευσαν γουλιανό μήκους 2,40 μέτρων! (φωτο)

Ψαράδες στη λίμνη Πλαστήρα αλίευσαν γουλιανό μήκους 2,40 μέτρων, με πιθανό βάρος που ξεπερνά τα 80 κιλά.

 

Δύο νεαροί ψαράδες κατάφεραν στην λίμνη Πλαστήρα να αλιεύσουν έναν γουλιανό μήκους 2,40 μέτρων. Μάλιστα είναι αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους γουλιανούς που αλιεύτηκαν στην Ελλάδα, και ταυτοχρόνως ο μεγαλύτερος που αλιεύτηκε στην λίμνη Πλαστήρα με καλάμι.

Το μήκος του γουλιανού ήταν 2,40 μέτρα, ενώ το βάρος του δεν μπόρεσε να υπολογισθεί καθώς οι δύο νεαροί ψαράδες το άφησαν ελεύθερο ξανά στο νερό. Υπολογίζεται πάντως, πως το βάρος του ξεπερνούσε τα 80 κιλά, ίσως και τα 90.

 

Το χρονικό

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ενός εκ των δύων ψαράδων στο KarditsaLive.Net, το μεγαλόσωμο γατόψαρο «τσίμπησε» στις 23:00 και χρειάστηκε «μάχη» δύο ωρών για να μπορέσουν να το βγάλουν από το νερό. Οι ψαράδες, ωστόσο, επέλεξαν να μην το διακινδυνεύσουν κι έτσι αφού φωτογραφήθηκαν με το μεγαλόσωμο ψάρι, το απελευθέρωσαν στα φιλόξενα νερά της λίμνης.

 

Τι είναι ο γουλιανός

Ο γουλιανός (επιστημονική ονομασία: Silurus glanis) είναι μεγάλο είδος γατόψαρου το οποίο βρίσκεται στην κεντρική, νότια και ανατολική Ευρώπη, ενώ έχει εισαχθεί και στη δυτική Ευρώπη. Ένα από τα δύο είδη γατόψαρων της Ευρώπης, με το άλλο να είναι το γλανίδι (S. aristotelis), ενδημικό είδος των λιμνών της Ελλάδας. Ο γουλιανός είναι ψάρι του γλυκού νερού και αναγνωρίζεται από το ευρύ, παχύ κεφάλι και το μεγάλο στόμα του. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη γατόψαρων και μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος τα 100 κιλά και μήκος τα 2,5 μέτρα. Μπορεί να ζήσει τουλάχιστον 50 χρόνια.

 

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Ζώα (Animalia)

Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordate)

Ομοταξία: Ακτινοπτερύγια (Actinopterygii)

Τάξη:  Σιλουρόμορφα (Siluriformes)

Οικογένεια: Σιλουρίδες (Siluridae)

Γένος:            Silurus

Είδος: S. glanis