Σε πύρινο κλοιό η περιφερειακή ενότητα Έβρου – Καίγεται και το δάσος της Δαδιάς

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να θέσουν σε έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.

 

«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα»

 

Πύρινος κλοιός πλήττει την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να θέσουν σε έλεγχο το πύρινό τοίχος που ορθώθηκε στις περιοχές. Η φωτιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και ήδη απειλεί σπίτια και δάση, ενώ το 112 έχει ήδη στείλει μηνύματα εκκένωσης και προειδοποιήσεις για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στις απειλούμενες από τις φλόγες περιοχές.

 

Καίγεται το δάσος της Δαδιάς

Το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά εντός του μεγάλης έκτασης φυσικού δάσους της Δαδιάς, στην περιοχή «Γκίμπρενα». Σύμφωνα με το evros-news.gr, οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή και το πυκνό δάσος καθιστούν την φωτιά πολύ επικίνδυνη. Όσον αφορά την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής αυτή ήταν άμεση, ενώ ζητούνται και  δυνάμεις από άλλα σημεία για να ελεγχθεί κάπως η κατάσταση πριν ξεφύγει.

 

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

 

Έπειτα πρόσθεσε ότι: «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις πυροσβέστης σκληρή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέτωπα στο χωριό Νιψα που είναι και το πιο μεγάλο, στα χωριά Δορίσκο και Μοναστηράκι ένα άλλο, στις Φέρες στο χωριό Καβυσσός πλησία της Εγνατίας και στην Λυκόφη Σουφλίου».

 

«Αυτή την ώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα».

 

Ο κ. Πέτροβιτς εν συνεχεία του λόγου του ενημέρωσε ότι η Εγνατία οδός άνοιξε για τα οχήματα που κινούνται προς και από τα σύνορα. Έτσι χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη και εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία, σιγά σιγά αρχίζουν από το πρωί να αποχωρούν.

 

Καταλήγοντας είπε ότι: «Τα εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά οι προσπάθειές τους διασπώνται συνεχώς λόγω του ότι ξεσπούν νέες πυρκαγιές που μεταφέρονται σε άλλα σημεία με την βοήθεια των ανέμων», ενώ υπογράμμισε πως οι καλαμιές στα χωράφια από τα θερισμένα καλαμπόκια λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ταχύτατα μετάδοσή της φωτιάς.