Το ΥΠΕΞ στέλνει ηχηρή απάντηση στον Ερντογάν: «Εχθροπαθείς δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος συνεργασίας»

Τις έντονες αντιδράσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας προκάλεσε η δήλωση φωτιά του Τούρκου προέδρου ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν την Σμύρνη».

 

Προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ισχυρίστηκε πως «οι Έλληνες κατέστρεψαν την Σμύρνη», με το Υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας να απαντά στους ισχυρισμούς του μέσω σκληρής ανακοίνωσης.

 

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε πως: «Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

 

Η προκλητική ομιλία του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια ομιλίας του ανέφερε πως «ο Αύγουστος έκλεισε με την επέτειο μιας μεγάλης νίκης που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση του τελευταίου κράτους στην Ανατολία», της Δημοκρατίας. Συνέχισε λέγοντας πως «ο στρατός ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στις 26 Αυγούστου 1922, με την εντολή που έδωσε ο Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

 

Στην συνέχεια του λόγου του ο κ. Ερντογάν είπε πως «ο ηρωικός στρατός, ο οποίος κατέστρεψε μία προς μία τις εχθρικές γραμμές, άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη καταστρέφοντας σημαντικό μέρος των ελληνικών κατοχικών δυνάμεων στη μάχη της πλατείας Αρχιστράτηγου στις 30 Αυγούστου».

 

 

Έπειτα αναφέρθηκε στο ότι «οι τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό της Σμύρνης, η οποία καταστράφηκε από τον εχθρό που τράπηκε σε φυγή 15 ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης» ενώ συμπλήρωσε πως «ο πόλεμος στο πεδίο της μάχης κερδήθηκε εναντίον του εχθρού που μόλυνε την αιώνια πατρίδα της Ανατολίας με τις προδοτικές φιλοδοξίες και τις βρώμικες μπότες του για σχεδόν 3,5 χρόνια».