Σκυλακάκης: Αυτές είναι οι πέντε αρχές που θα διέπουν την κυβερνητική πολιτική στην πράσινη μετάβαση

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για τις πέντε αρχές που θα διέπουν την κυβερνητική πολιτική στην πράσινη μετάβαση.

 

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για τις πέντε αρχές που θα διέπουν την κυβερνητική πολιτική στην πράσινη μετάβαση.

 

Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ κλείνοντας τόνισε πως «οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και θέλουν πολύ δουλειά», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ένα νέος τρόπος λειτουργίας.

 

Σχετικά με τις πέντε αρχές, για τις οποίες μίλησε ο Υπουργός, αυτές είναι οι εξής:

  • Δημιουργία μιας σύγχρονης αγορά με πράσινη μετάβαση σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον αστάθειας. Όπως είπε ο ίδιος θα πρέπει να μη λειτουργεί εις βάρος του τελικού καταναλωτή, ενώ ελλοχεύει ο ανεπαρκής ανταγωνισμός ως κίνδυνος, όπως και εκείνος της μεγάλης αύξηση ρύπων. Παράλληλα, έκανε λόγο για ισχυρές ανεξάρτητες αρχές και διασφάλιση της εταιρικής διακυβέρνησης
  • Αποτελεσματική χρήση πόρων κυρίως των ευρωπαϊκών, οι «οποίοι είναι πολλοί και δε θα τους ξαναδούμε» είπε ο υπουργός. Μάλιστα αναφέρθηκε στα προγράμματα εξοικονόμησης, προσθέτοντας πως «Εάν δε λάβουμε τα χρήματα δε θα πετύχουμε τους στόχους μας».

 

  • «Ταχύτητα, ταχύτητα, ταχύτητα» ήταν η φράση του υπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι «Δεν έχουμε πολυτέλεια χαμένου χρόνου», κάνοντας παράλληλα λόγο για τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, εάν δε λειτουργήσει γρήγορα η κυβέρνηση

 

  • Χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Ο κ. Σκυλακάκης έκανες λόγο για ανάγκη ελέγχου της ελεύθερης δόμησης, ούτως ώστε να μη χτίζονται αυθαίρετα, κλείνοντας μια «χαίνουσα πληγή»

 

  • Κοινωνικά ευάλωτοι και συνεπείς πάντα προτεραιότητα στις επιλογές μας. Αναφέρθηκε στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγια, ενώ σημείωσε πως «Θα φροντίζουμε οι πόροι από αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια να πηγαίνουν στους συνεπείς», αναφερόμενος και στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων