Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ινδίας – «Η Ελλάδα είναι πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη»

Συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι, όπου συζήτησαν για τους τομείς της συνεργασίας των δύο χωρών.

 

Για του τομείς της συνεργασίας της Ελλάδας με την Ινδία συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι, στοχεύοντας στην ισχυροποίηση των δεσμών των δύο χωρών.

Μετέπειτα της συνάντησης τους ακολούθησαν κοινές δηλώσεις από τους δυο αρχηγούς. Μεταξύ των άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Έχουμε τη μεγάλη χαρά να εμβαθύνουμε στη στρατηγική μας σχέση, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Ινδία. Διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, είναι πολλά περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, από την οικονομία και την άμυνα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την άμυνα στην κλιματική αλλαγή.

 

Ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας στην Ελλάδα που πλήττεται από τις πυρκαγιές. Να προχωρήσουμε και να διπλασιάσουμε το διμερές μας εμπόριο, στις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς – οι κυβερνήσεις μας στην κοινή τους δήλωση μετατρέπουν τη σχέση μας σε στρατηγική. Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, τις μεγάλες ευκαιρίες σε πεδίο όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία, την ανάγκη οι λαοί μας να συναντιόνται πιο εύκολα, υπάρχει δυναμική ινδική κοινότητα στην Ελλάδα που ζει φιλήσυχα».

 

 

«Το κράτος μας αποτελεί την πύλη για την Ινδία στην Ευρώπη, αυτό θα ανοίξει και ευκαιρίες για προσέγγιση. Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πόλου της σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Και η Ελλάδα σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η μεγαλύτερη δημοκρατία επισκέπτεται την πρώτη δημοκρατία», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι: «Συμφωνήσαμε ότι το διμερές εμπόριο αυξάνεται ταχύτατα και υπάρχουν δυνατότητες για διπλασιασμό του έως το 2030»

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι, με την σειρά του απάντησε πως: «Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση. Αυτό θα γίνει με ενίσχυση των σχέσεων στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των νέων τεχνολογιών. Στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και την αμυντική μας συνεργασία, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την κυβερνοασφάλεια.

 

Συμφωνήσαμε ότι το διμερές εμπόριο αυξάνεται ταχύτατα και υπάρχουν δυνατότητες για διπλασιασμό του έως το 2030. Να συνεργαστούμε και στην έρευνα στην κτηνοτροφία και τα προϊόντα. Να διευκολύνουμε τη μετανάστευση των δεξιοτήτων από τη μία χώρα στην άλλη. Επίσης, θα προωθήσουμε πολιτισμό ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας συστήματα».