Έντονες αντιδράσεις από την Κίνα για την απόρριψη νερού από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό – «Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας»

Στις 7:00 το πρωί ώρα Ελλάδος, η Ιαπωνία, έβαλε σε εφαρμογή το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της TEPCO, από σήμερα 24/8 και ώρα 7:00π.μ. (ώρα Ελλάδος) η Ιαπωνία έβαλε σε εφαρμογή το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας.

 

Μάλιστα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα, οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν.

 

Οι λεπτομέρειες

Η απόρριψη υδάτων από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στον Ειρηνικό Ωκεανό αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες, και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού. Η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται την εγκατάσταση προβλέπει άλλες τρεις επιχειρήσεις απόρριψης ως τα τέλη του Μαρτίου του ερχόμενου έτους αντίστοιχων όγκων νερού.

 

Συνολικά από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι προβλέπεται ότι θα «απελευθερωθούν» πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού. Όσον αφορά την ποιότητα του νερού, πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, το οποίο σάρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

 

Να σημειωθεί πως αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050 η εν λόγω διαδικασία, και το νερό με τρίτιο που θα απορρίπτεται μέσα σε μία ημέρα στη θάλασσα δεν θα ξεπερνά τα 500 κυβικά μέτρα.

 

Επικίνδυνα τα ύδατα των εγκαταστάσεων;

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ύδατα από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, ωστόσο δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, ένα χημικό στοιχείο που δεν θεωρείτε επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Οι Αρχές μάλιστα της Ιαπωνίας χαρακτηρίζουν πως η διαδικασία είναι ασφαλής και ακίνδυνη.

 

Ωστόσο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.

 

Ενίσχυσε τους εμπορικούς περιορισμούς η Κίνα

Το Πεκίνο καταδίκασε την έναρξη της επιχείρησης αυτής ενισχύοντας  αμέσως τους εμπορικούς του περιορισμούς έναντι του Τόκιο, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια του Τόκιο. Παράλληλα, ανέστειλε όλες τις εισαγωγές των θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης, επικαλούμενη λόγους «ασφάλειας των τροφίμων».

 

Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2023, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή τροφίμων από 10 ιαπωνικά γεωγραφικά διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Φουκουσίμα, ενώ το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο έλαβαν παρόμοια μέτρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

 

Από την πλευρά του το Τόκιο ανέφερε πως: «Η απόρριψη στη θάλασσα νερού με τρίτιο είναι τρέχουσα πρακτική της πυρηνικής βιομηχανίας σε ολόκληρο τον κόσμο και το ετήσιο επίπεδο της ραδιενέργειας αυτών των απορρίψεων από τους κινεζικούς πυρηνικούς σταθμούς είναι πολύ ανώτερο αυτού που προβλέπεται για τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι».

 

Σύμφωνα με αναλυτές, η αδιάλλακτη θέση του Πεκίνου για τα ύδατα από την Φουκουσίμα συνδέεται πολύ πιθανόν επίσης με τις σινοϊαπωνικές σχέσεις που είναι ήδη τεταμένες σε πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

 

Διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα

Η νοτιοκορεατική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε, συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων αυτών στη θάλασσα.

 

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου δηλώνοντας ότι: «Η Ιαπωνία οφείλει να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών».