Κύμα καύσωνα στη Βραζιλία εν μέσω του χειμώνα – Τρομάζει η κλιματική αλλαγή

Κύμα καύσωνα εν μέσω χειμώνα, αντιμετωπίζει η Βραζιλία, με το Σάο Πάολο να αναμένεται να σπάσει σήμερα διπλό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας: για τον μήνα Αύγουστο και για το 2023.

 

Σύμφωνα το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet), αντιμέτωποι με θερμοκρασίες σχεδόν 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή των 24,5 βαθμών, είναι οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Λατινικής Αμερικής, που μετρά 11,5 εκατ. κατοίκους.

 

Χθες, Τετάρτη 23/8, το θερμόμετρο στις εκεί περιοχές έδειξε 32,3 βαθμούς Κελσίου, πολύ κοντά στους 32,5 βαθμούς που καταγράφηκαν στις 16 Ιανουαρίου, την πιο ζεστή ημέρα για φέτος στο Σάο Πάολο. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία, η χθεσινή θερμοκρασία πλησίασε το ρεκόρ που έχει καταγραφεί για τον μήνα Αύγουστο: 33,1 βαθμούς Κελσίου στις 31 Αυγούστου το 1952 και το 1955.

 

Σε δήλωση του ο καθηγητής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, Φάμπιο Λουίς Τεξέιρα, ανέφερε πως «στο μέλλον οι χειμώνες μάλλον θα γίνονται ολοένα και πιο ζεστοί».

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στο φαινόμενο El Nino.

 

Η τοποθέτηση του Κλέμπερ Σόουζα, μετεωρολόγου του Inmet

Δηλώσεις για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα έκανε και ο μετεωρολόγος του Inmet, Κλέμπερ Σόουζα, όπου μεταξύ των άλλων είπε πως: «Σήμερα καταγράφουμε θερμοκρασίες πέντε βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο σε κάποιες περιοχές ή πόλεις της Βραζιλίας».

 

Μάλιστα ο επιστήμονας προειδοποίησε επίσης για υψηλές θερμοκρασίες στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο (κεντροδυτικά), που θα πλησιάσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο υδράργυρος θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς.

 

Οι αρχές της πολιτείας Σάο Πάολο, όπου ήδη από τον Ιούλιο καταγράφονται υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες και μειωμένες βροχοπτώσεις, έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

 

Το νότιο τμήμα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει φέτος ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα.

 

Άξια λόγου είναι επίσης και τα όσα είπε ο Τζον Νάιριν ειδικός για θέματα ακραίας ζέστης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας:

 

«Τα κύματα καύσωνα ξεκινούν νωρίτερα, διαρκούν περισσότερο και γίνονται ολοένα και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα γίνονται ολοένα πιο έντονα και πιο συχνά».