5+1 τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό σας

Βρείτε τις τροφές που μπορούν να σταθούν σύμμαχος στην προσπάθεια σας για μείωση του βάρους σας ή στη διατήρησή αυτού.

 

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι βιοχημικές διαδικασίες, που εμπλέκονται στην παραγωγή και στην απελευθέρωση της ενέργειας (δηλαδή στην μετατροπή, της αποθηκευμένης στις τροφές, ενέργειας σε κατάλληλη μορφή για αποθήκευση στον οργανισμό ή για παραγωγή ωφέλιμου έργου από αυτόν).

 

Οι τρόποι για να αυξηθεί ο μεταβολισμός σίγουρα είναι πολλοί, ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν την όλη διαδικασία του οργανισμού. Δείτε παρακάτω τις 5+1 τροφές για να αυξηθεί ο μεταβολισμός σας:

Πιπεριές

Οι πιπεριές περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα καψαϊκίνης και το γεγονός αυτό τις καθιστά ως ένα ιδανικό τρόφιμο για να αυξηθεί ο μεταβολισμός, συμβάλλοντας στη βέλτιστη κατανάλωση θερμίδων και μειώνοντας αποτελεσματικά την ποσότητα του λίπους που συσσωρεύεται στον οργανισμό. Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να μειώνουν το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων.

 

Καφές και πράσινο τσάι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τον μεταβολισμό η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ή πράσινου τσαγιού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμβολή των αντιοξειδωτικών που είναι άφθονα σε αυτά τα δύο ροφήματα και βοηθούν όσους τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.

 

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες περιέχουν στην σύσταση τους ένας υδατάνθρακα που ονομάζεται lnulina, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ποσότητας της γκρελίνης που παράγεται από τον οργανισμό. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το αν αισθάνεστε πεινασμένοι ή χορτάτοι.

Τζίντζερ

Αυτή η τροφή έχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών καθώς και πολλές άλλες σημαντικές για τον οργανισμό ουσίες. Το τζίντζερ έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αλλά και το αίσθημα του κορεσμού, έτσι ώστε να μην έχετε την ανάγκη να τρώτε κάθε στιγμή.

 

Ξηροί καρποί και ψάρια

Οι ξηροί καρποί και τα ψάρια περιέχουν τα γνωστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης λεπτίνης. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, διαπιστώθηκε πως όταν αυτή η ορμόνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ο μεταβολισμός αυξάνει την ταχύτητα του.

 

Αχλάδια και μήλα

Τα δύο αυτά φρούτα έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν στην καύση του περιττού λίπος, βοηθώντας σημαντικά στην μείωση του βάρους αλλά και στην διατήρησή αυτού.

 

**Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν οποιαδήποτε απόφαση σας σχετικά με την διατροφή να κατευθύνεται από τον ιατρό σας, ώστε να προσαρμόσει την διατροφή στις ανάγκες και απαιτήσεις τους οργανισμού σας.