Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις για το 2022 (pic)

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα της εταιρείας ECA International με τις πιο ακριβές πόλεις, σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής, με το Χονγκ Κονγκ να βρίσκεται στην κορυφή.

Η εταιρεία ECA International έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, έχοντας ως γνώμονα διάφορους παράγοντες όπως τη μέση τιμή βασικών προϊόντων  (συμπεριλαμβανομένων του γάλατος), των ενοικίων και των δημόσιων συγκοινωνιών. Επιπρόσθετα σημαντικοί είναι και οι εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική και οι διεθνείς συγκρούσεις.

Τους λόγους για την αυξανόμενη παρουσία της ηπειρωτικής Κίνας στον δείκτη, εξήγησε ο Lee Quane, περιφερειακός διευθυντής του ECA για την Ασία.

 

«Η πλειονότητα των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας στην κατάταξή μας έχουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά εξακολουθούν να είναι συνήθως χαμηλότερα από ό,τι αλλού στην Ασία» εξήγησε. «Άρα, ο κύριος λόγος για την άνοδό τους στην κατάταξη ήταν η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού γουάν έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων».

Στη λίστα του 2022 βρέθηκαν 3 ευρωπαϊκές πόλεις, κάτι που είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο οι θέσεις στη λίστα αναδιαμορφώνονται με τον χρόνο, κι έτσι πολλές πόλεις είτε αναβαίνον βαθμίδα είτε κινούνται με καθοδική κατεύθυνση. Το Παρίσι για παράδειγμα, το οποίο είχε βρεθεί στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στο παρελθόν, έπεσε από την πρώτη 30άδα. Καθολική πορεία είχαν επίσης και η Μαδρίτη, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο Lee Quane: «Σχεδόν κάθε μία από τις μεγάλες πόλεις της ευρωζώνης είδε πτώση στην κατάταξη καθώς το ευρώ είχε χειρότερες επιδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη θέση της Μόσχας η οποία βρέθηκε στην 62η θέση και της Αγίας Πετρούπολης στην 147η.

 

Οι πιο ακριβές πόλεις

Χονγκ Κονγκ

 

 

Νέα Υόρκη

 

 

Γενεύη

 

 

Λονδίνο

 

 

Τόκιο

 

 

Τελ Αβίβ

 

 

Ζυρίχη

 

 

Σαγκάη

 

 

Γκουανγκτζόου

 

 

Σεούλ