Αυτοί είναι οι 3+1 πιο ωφέλιμοι ξηροί καρποί για την υγεία μας

Διαβάστε ποιοι είναι οι τέσσερις ξηροί καρποί οι οποίοι ωφελούν σημαντικά την υγεία και είναι απαραίτητο να προστεθούν στην καθημερινή διατροφή.

 

Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφών που προσφέρουν στον οργανισμό μας όχι μόνο ενέργεια αλλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν τις άμυνες. Μία μικρή ποσότητα μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό).

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η ένταξη τους στην καθημερινή διατροφή βοηθάει στην πρόσληψη περιττού λίπους. Ωστόσο, η ποσότητα λήψης πρέπει να μην ξεπερνά ημερησίως τη μια χούφτα λόγω των υψηλών θερμίδων που διαθέτουν.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν 4 συγκεκριμένοι ξηροί καρποί οι οποίοι ωφελούν σημαντικά την υγεία μας και είναι απαραίτητο να προστεθούν καθημερινά στην διατροφή μας. Συγκεκριμένα:

 

Αμύγδαλα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει την κάθε μορφή χοληστερόλης η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος και είναι επίσης πλούσια σε αμινοξέα τα οποία ενισχύουν την τεστοστερόνη και την ανάπτυξη μυών.

 

Φιστίκια Αιγίνης

Αυτός ο ξηρός καρπός περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ενώ αποτελεί και μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως  φώσφορου, χαλκού και μαγγανίου. Διαθέτει επίσης φυτικές στερόλες όπου σύμφωνα με μελέτες μπορούν να υποκαταστήσουν ακόμη και τα λιπαρά κρέατα, ρίχνοντας σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πίεσης του αίματος και του βάρους, αλλά και να προσφέρει ποσότητες καλίου οι οποίες είναι απαραίτητες για τα νεύρα και τους μυς.

 

Καρύδια

Τα καρύδια πέραν του ότι είναι εύγευστα είναι και θρεπτικά. Διαθέτουν πλούσια ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων και ιδίως άλφα-λινολενικών οξέων (ALA) και αντιοξειδωτικών όπως σελήνιο. Παράλληλα, εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με τις αναγκαίες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και φώσφορο. Τέλος, βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, συμβάλλοντας σημαντικά στην βελτίωση πολλών χρόνιων ασθενειών.

 

Κάσιους

Τα κάσιους εκτός του ότι περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς και βιταμίνη Ε που εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο, λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης.