Έρχεται στο Θέατρο Αθηνών το έργο «Φιλιά, Όσκαρ…», του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις

Έρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Αθηνών η γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, «Φιλιά, Όσκαρ…», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

 

Για τις ανάγκες του θεάτρου ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί και διασκευάζει την αριστουργηματική νουβέλα του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ. Η όμορφη αλλά τόσο σύντομη ιστορία-ζωή του Όσκαρ είναι πλούσια σε διδακτικά μηνύματα και τρυφερότητα που πρόκειται να συγκλονίσουν το κοινό.

 

«Όταν πια δεν μπορούν να μας σώσουν τα φάρμακα, αναλαμβάνει να το κάνει το χιούμορ και η φαντασία»

 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της νουβέλας, Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ, «όταν πια δεν μπορούν να μας σώσουν τα φάρμακα, αναλαμβάνει να το κάνει το χιούμορ και η φαντασία». Η ανάγκη για ζωή, η επιθυμία να κερδίσει λίγο παραπάνω χρόνο ο Όσκαρ είναι ένας τρόπος να καταλάβει το κοινό τη σημασία του χρόνου και της ζωής.

 

Περίληψη

Ο δεκάχρονος Όσκαρ ο οποίος υποφέρει από μια βαριά μορφή λευχαιμίας ζει πλέον μόνιμα στο νοσοκομείο, όπου τυχαία μαθαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να θεραπευτεί και ότι πρόκειται να πεθάνει σε λίγες μέρες. Στο αποκορύφωμα της απόγνωσής του, μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία, γνωστή ως κυρία Ροζ, μια από τις εθελόντριες που κρατούν συντροφιά στα παιδιά του νοσοκομείου, του προτείνει ένα παιχνίδι: να θεωρήσει καθεμιά από τις μέρες που του απομένουν ως μια δεκαετία της ζωής του. Σιγά-σιγά ο νεαρός Όσκαρ αρχίζει να πιστεύει το παιχνίδι και κατά τη διάρκεια των τελευταίων του έντεκα ημερών, βιώνει μια πλήρη ζωή γεμάτη γεγονότα: έρωτες, γάμο, προδοσίες, αποχαιρετισμούς, επιστροφές, καβγάδες, αγκαλιές, δάκρυα, συγχώρεση. Τελικά πεθαίνει ικανοποιημένος και ευχαριστημένος που κατάφερε να ζήσει μια ζωή συναρπαστική, πιστεύοντας μάλιστα ότι έφτασε την ηλικία των 110 ετών.

 

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σκηνοθεσία – Σκηνική προσαρμογή: Τσέζαρις Γκραουζίνις (Cezaris Graužinis)

Σκηνικά/Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν (Kenny MacLellan)

Μουσική: Martynas Bialobžeskis

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

 

Παίζουν

Θανάσης Τσαλταμπάσης (Όσκαρ)

Αγοραστή Αρβανίτη (κυρία Ροζ)

Ισαβέλλα Κασιμάτη (Πέγκι Μπλού/Μητέρα Όσκαρ/Μητέρα Πέγκις Μπλού)

Τάσος Θεοφιλάτος (Γιατρός Ντίσελντορφ/Φούσκας)

Ελένη Νάτση (Προϊσταμένη/Σαντρίν/Μπριζίτ)

Έντγκεν Λάμε (Edgen Lame) (Πατέρας Όσκαρ/Πατέρας Πέγκι Μπλού/Νοσηλευτής)

 

*Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα & 30 λεπτά

*Η μετάφραση του έργου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις OPERA

 

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία: 09/10/2022    Από: Κυριακή έως Τετάρτη

Τοποθεσία: Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, Κολωνάκι, Αθήνα