Ιταλία: Χωρίς τέλος οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ

Υψηλό είναι το επίπεδο των τιμών και στα Ιταλικά σούπερ μάρκετ, καθώς αυτή είναι πλέον μια κατάσταση που ισχύει στις περισσότερες χώρες, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και λόγων των υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο.

 

Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών είναι ένα γεγονός που δεν παύει να δημιουργεί πονοκέφαλο στον καταναλωτικό κοινό, επιβαρύνοντας κατά πολύ το καλάθι των νοικοκυριών, ενώ ανησυχία νιώθουν και οι επιχειρηματίες καθώς βλέπουν το αγοραστικό κοινό να καταφεύγουν σε αγορές μόνο των απαραιτήτων προϊόντων.

 

Την ακρίβεια -με όλες τις συνέπειες της- έρχεται να αντιμετωπίσει και η γειτονική Ιταλία, καθώς η αύξηση των τιμών των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς» στη χώρα τον Ιούλιο σημείωσε νέο εντυπωσιακό ρεκόρ. Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, πρόκειται για την μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών των τελευταίων τριάντα οκτώ ετών.

 

Πιο αναλυτικά, κατά τον περασμένο Ιούλιο στην Ιταλία αύξηση της τάξεως του 9,1% σημείωσαν τα κύρια προϊόντα διατροφής και οικιακής χρήσης, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους είναι πιθανό να διαμορφωθεί στο 6,7%.

 

Όσον αφορά την ενέργεια, τον τελευταίο μήνα η αύξηση των τιμών της ενέργειας άγγιξε το 42,9%, ενώ τον Ιούνιο ήταν 48,7%, γεγονός που οδήγησε σε μικρή συγκράτηση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιούλιο -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα διαμορφωθεί στο 7,9%.