Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπιστώνουν πως η έκθεση στον ήλιο παχαίνει τους άνδρες!

Πως ο ήλιος επηρεάζει την όρεξη; Γιατί αυτό αφορά τον ανδρικό πληθυσμό;

 

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης έφεραν στο φως σημαντικές πληροφορίες για την επίδραση του ηλίου στην όρεξη. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως η έκθεση στο φως του ήλιου διεγείρει την απελευθέρωση της ορμόνης της πείνας από το δέρμα, μια επίδραση που παρατηρείται ωστόσο μόνο στους άνδρες.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ υποστηρίζουν μάλιστα πως ο ανδρικός πληθυσμός είναι πιο πιθανό να αυξήσει  το βάρος το καλοκαίρι, λόγω αυτής της ορμόνης. Σχετικά με τις γυναίκες διαπιστώθηκε πως τα οιστρογόνα τους παρεμβαίνουν στη διαδικασία απελευθέρωσης της ορμόνης της πείνας, γι’ αυτό και δεν αλλάζει η όρεξή τους.

 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι: «Αυτά τα ευρήματα προσδιορίζουν το δέρμα ως τον κύριο μεσολαβητή της ενεργειακής ομοιόστασης και μπορεί να οδηγήσουν σε θεραπευτικές προσεγγίσεις των ασθενειών του ενδοκρινικού συστήματος με βάση το φύλο».

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η Carmit Levy και οι συνεργάτες της εξετάζοντας τη διατροφή 3.000 Ισραηλινών, από το 1999 έως το 2001, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων από τα τρόφιμα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ηλιακή ακτινοβολία ήταν υψηλότερη. Το γεγονός αυτό δεν παρατηρήθηκε όμως στις γυναίκες.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από μια μελέτη σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε καθημερινή υπεριώδη ακτινοβολία (UVB) για δέκα εβδομάδες.

Οι ερευνητές στα πλαίσια της μελέτης παρατήρησαν τα εξής:

  • Σημαντική αύξηση στην πρόσληψη τροφής στα αρσενικά ποντίκια, αλλά όχι στα θηλυκά.
  • Διαπιστώθηκε πως η UVB ακτινοβολία διεγείρει την απελευθέρωση της ορμόνης της πείνας γκρελίνη από τα λιποκύτταρα στον ιστό του δέρματος των αρσενικών ποντικών, που ονομάζονται λιποκύτταρα.
  • Όταν έφτασε στον υποθάλαμο, η γκρελίνη αύξησε την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και το βάρος στα αρσενικά ποντίκια.
  • Τα ποντίκια αναζητούσαν τροφή πιο έντονα, κάτι που υποδηλώνει ότι η αυξημένη πρόσληψη τροφής σχετίζεται επίσης με το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου και όχι απλώς με την εκπλήρωση των ενεργειακών απαιτήσεων.
  • Η επίδραση αμβλύνθηκε ωστόσο στα θηλυκά ποντίκια επειδή τα οιστρογόνα παρενέβαιναν στην απελευθέρωση της γκρελίνης από τα λιπώδη κύτταρα μέσα στο δέρμα.
  • Τα θηλυκά ποντίκια με χαμηλή κυκλοφορία οιστρογόνων κατανάλωναν επίσης περισσότερη τροφή όταν εκτέθηκαν σε UVB.
  • Τα αρσενικά ανέφεραν ότι πεινούσαν περισσότερο ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας τους, αλλά τα θηλυκά δεν ανέφεραν αλλαγή στην όρεξή τους.

 

Τα αποτελέσματά των ερευνητών, προσδιορίζουν (σύμφωνα με τους ίδιους) το λίπος του δέρματος ως πιθανό ρυθμιστή της συμπεριφοράς σίτισης, προσθέτοντας έναν νέο τύπο λιπώδους ιστού στην εξίσωση του ενεργειακού ισοζυγίου.

 

Η έρευνα έδειξε τον πιθανό μηχανισμό με τον οποίο η UVB μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των ορμονών, κάτι ανάλογο με το πώς δρα βοηθώντας την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα μας, και πώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση της ορμόνης της όρεξης στους άνδρες, της γκρελίνης.