Φθινοπωρινές τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία

Το φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εύκρατες εποχές. Έξω από τις τροπικές περιοχές, το φθινόπωρο σηματοδοτεί τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο χειμώνα, τον Σεπτέμβριο.

Η μετάβαση του καλοκαιριού στο φθινόπωρο, καθώς και η πτώση της θερμοκρασίας όπως είναι φυσικό επηρεάζει και τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπρόσθετα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες αυξάνονται τα κρυολογήματα και οι εποχικές λοιμώξεις, γι’ αυτό και καλό είναι να προνοήσουμε ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο μας προστατεύει από όλα αυτά.

 

Οι 10 τροφές του φθινοπώρου που είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία

 

Μήλα

Το μήλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι κατάλληλο για όσους κάνουν δίαιτα. Επίσης είναι καλή πηγή ινών, ειδικά αν καταναλωθεί με τη φλούδα. Περιέχει μόνο ίχνη από νάτριο και λίπη. Πέρα από τις βιταμίνες C και A περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ.

Συστηματική ταξινόμηση

Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosidae)

Τάξη:  Ροδώδη (Rosales)

Οικογένεια: Ροδοειδή (Rosaceae)

Γένος:  Μηλέα (Malus)

Είδος: Μ. η ήμερος (M. domestica)

 

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα ωμά λαχανάκια Βρυξελλών είναι 86% νερό, 9% υδατάνθρακες, 3% πρωτεΐνη και αμελητέο λίπος. Σε ποσότητα αναφοράς 100 γραμμαρίων, παρέχουν υψηλά επίπεδα (20% ή περισσότερο της Ημερήσιας Τιμής, ΗΤ) βιταμίνης C (102% ΗΤ) και βιταμίνης Κ (169% ΗΤ), με πιο μέτριες ποσότητες βιταμινών Β, όπως π.χ. φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. Απαραίτητα μέταλλα και διαιτητικές ίνες υπάρχουν σε μέτριες έως χαμηλές ποσότητες. Περιέχουν επίσης σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό υπό βασική έρευνα για τις πιθανές βιολογικές του ιδιότητες.

Προσοχή: Η υπερβολική κατανάλωση λαχανικών Βρυξελλών μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη και η ασενοκουμαρόλη, καθώς περιέχουν βιταμίνη Κ, έναν παράγοντα πήξης του αίματος.

 

Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή οξύτητα και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Είναι πηγή διαιτητικών ινών, καθώς 100 g αχλαδιού παρέχουν 3,1 g φυτικών ινών. Επιπροσθέτως, τα αχλάδια αποτελούν καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η πυριδοξίνη.

Συστηματική ταξινόμηση

Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosidae)

Τάξη:  Ροδώδη (Rosales)

Οικογένεια: Ροδοειδή (Rosaceae)

Γένος:            Απία (Pyrus)

 

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι έχει αντικαρκινική δράση και παρέχει φυτικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό που συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C.

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Τάξη:  Κραμβώδη (Brassicales)

Οικογένεια: Κραμβοειδή (Brassicaceae)

Γένος:            Κράμβη ή Βρασσική (Brassica)

Είδος: B. Oleracea

 

Κολοκύθα

Περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου, φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

 

Γλυκοπατάτα

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και σιδήρου, ενώ έχει και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Τάξη:  Στρυχνώδη (Solanales)

Οικογένεια: Περιπλοκοειδή (Convolvulaceae)

Γένος: Ιπόμοια (Ipomoea)

Είδος: I. Batatas

 

Ρόδι

Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

 

Ακτινίδιο

Έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, ενώ παράλληλα είναι καλή πηγή καλίου και χαλκού.

Συστηματική ταξινόμηση

Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)

Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)

Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)

Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosidae)

Τάξη:  Ερεικώδη (Ericales)

Οικογένεια: Ακτινιδιοειδή (Actinidiaceae)

Γένος:  Ακτινίδιον (Actinidia)

 

Γκρέιπφρουτ

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, λυκοπένιο και πεκτίνη, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερόλης.

 

Μανταρίνι

Περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτένιο.