Τραγωδία στη Λιβύη: Πάνω από 3.000 υπολογίζονται οι νεκροί – Χιλιάδες και οι αγνοούμενοι

Ξεπερνούν τους 3.000 οι νεκροί στη Λιβύη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ ήδη είναι δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι.

 

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel συνεχίζει την καταστροφική του πορεία, πλήττοντας σφοδρά αυτή τη φορά τη Λιβύη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα ήδη ο αριθμός των νεκρών φαίνεται να ξεπερνά τους 3.000, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως οι αγνοούμενοι προσεγγίζουν τους 10.000!

 

Σε δηλώσεις του ο Τάμερ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR), ανέφερε πως «υπάρχουν 2.084 επιβεβαιωμένοι νεκροί και 9.000 καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι, καθώς και 20.000 εκτοπισμένοι». Εξήγησε δε πως «οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης».

 

 

Η κυβέρνηση της Λιβύης κάνει έκκληση για διεθνή βοήθεια

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) τόνισε επίσης «για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια».

 

Το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

 

Να σημειωθεί πως στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Μάλιστα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έχει διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

 

Ερντογάν: «Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λιβυκού λαού»

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αποστολή βοήθειας στη Λιβύη.

 

«Εύχομαι ο Αλλάχ να ανακουφίσει τους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Λιβύη και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λιβυκού λαού. Υπό το συντονισμό της AFAD, οργανώθηκαν 3 πτήσεις για να προσγειωθούν στη Βεγγάζη σήμερα το πρωί. Εκτός από την AFAD, το προσωπικό μας από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής θα συμμετάσχει επίσης στις επιτόπιες επιχειρήσεις. Στο πρώτο στάδιο, 168 άτομα προσωπικό, 2 οχήματα έρευνας και διάσωσης, 2 βάρκες διάσωσης, 170 σκηνές, 600 κουβέρτες, 400 δέματα τροφίμων και υγιεινής, 20 γεννήτριες, 1000 αδιάβροχα, 500 μπότες και 500 φακοί θα είναι διαθέσιμα στα αεροσκάφη μας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και άλλων επιχειρήσεων».