Νέα παραλλαγή της συνταγής για φανουρόπιτα με ελαιόλαδο και λίγη ζάχαρη

Δοκιμάστε μία νέα εύγεστη εκδοχή της φανουρόπιτας, με ελαιόλαδο και ελάχιστη ζάχαρη.

 

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. Το έθιμο λέει πως οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση η πίτα είναι για την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Ανεξάρτητα όμως από την θρησκευτική της βάση, η πίτα αυτή είναι σαν κέικ και μπορεί κάποιος να την φτιάξει και να την απολαύσει ανεξάρτητα ημέρας και εποχής.

Οι εκδοχές της πίτας αυτής στα υλικά και στην εκτέλεση διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ενώ είναι πολλές πλέον οι παραλλαγές της. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μι εκδοχή της πίτας αυτής με ελαιόλαδο και ελάχιστη ζάχαρη.

 

Υλικά

  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γραμμ. Ζάχαρη
  • 750 ml φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 800 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
  • 200 γραμμ. κορινθιακή σταφίδα
  • 1 κ.σ. μπέικιν
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μπολ.
  3. Έπειτα λίγο λίγο, αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ζυμώνουμε.
  4. Κατά το ζύμωμα προσθέτουμε τη σταφίδα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.
  5. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί ή σε ταψάκι σιλικόνης και ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 45΄ έως ότου φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  6. Για να βεβαιωθείτε ότι η ζύμη ψήθηκε και εσωτερικά, βάλτε ένα μαχαίρι στην πίτα και δείτε αν είναι στεγνό.