Όλα όσα δε γνωρίζουμε για το κρεμμύδι και τα οφέλη του

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, μιας και σε συνδυασμό με άλλες τροφές αποτελεί μέρος της Μεσογειακής διατροφής μας. Πόσα όμως είναι αυτά που γνωρίζουμε για το κρεμμύδι; Τι προσφέρει πραγματικά στον οργανισμό;

Το κρεμμύδι ή άλλιο το κρόμμυον (Allium cepa) –σύμφωνα με την επίσημη επιστημονική του ονομασία, ανήκει στην οικογένεια των Λειλιίδων ή Λειριίδων και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Πρωτοεμφανίστηκε στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Κίνα όπου καλλιεργείται πάνω από 5.000 χρόνια.

Οι κάτοικοι των χωρών αυτών το κατανάλωναν ως λαχανικό, ενώ οι δε Αιγύπτιοι –το οποίο εκτιμούσαν ιδιαιτέρως ως τροφή- το χρησιμοποιούσαν και σαν νόμισμα στις συναλλαγές τους. Ερχόμενοι σε παρόντα χρόνο, το κρεμμύδι βλέπουμε ότι είναι παγκοσμίως γνωστό και καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα οι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κρεμμυδιού.

 

Το κρεμμύδι και  η ουσία του

Τα κρεμμύδια διαθέτουν μεγάλη ποσότητα πολυφαινόλων και φλαβονοειδών -μια πολύ σημαντική υποκατηγορία των πολυφαινολών. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ανάλογα με το είδος τους, διαθέτουν και την αντιστοιχία της ποσότητας αυτών των συστατικών. Για παράδειγμα τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πλούσια σε φλαβονοειδή απ’ ότι τα λευκά, ενώ τα κίτρινα βρίσκονται κάπου στην μέση.

 

Οι ευεργετικές ουσίες τους βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εξωτερικά τοιχώματα. Έτσι, αν κάποιος επιθυμεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την υγεία του δεν θα πρέπει να καθαρίζουμε το κρεμμύδι βαθιά, διότι αν αφαιρεθούν πολλά εξωτερικά στρώματα του εν λόγω λαχανικού μπορεί να χάσει το 20% της κερσετίνης του και σχεδόν 75% των ανθοκυανίνων που διαθέτει.

 

Σε σύγκριση με άλλα λαχανικά όπως τις ντομάτες, τα καρότα, και τις κόκκινες κωδωνάτες πιπεριές, η περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή είναι η μεγαλύτερη, ενώ το κρεμμύδι κρατάει την πρωτιά σε περιεκτικότητα και στην κατηγορία των λαχανικών της οικογενείας allium. Τα λαχανικά που υπερτερούν σε περιεκτικότητα πολυφαινόλων σε σύγκριση πάντα με το κρεμμύδι είναι ελάχιστα (ενδεικτικά αναφέρονται τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σέλερυ).

 

Το σημαντικότερο από τα φλαβονοειδή του κρεμμυδιού είναι η κερσετίνη, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ εντυπωσιακές είναι οι ενώσεις του θείου που διαθέτει στις οποίες οφείλεται η ξεχωριστή μυρωδιά και η γεύση.

 

Τα οφέλη στον οργανισμό

Όπως προαναφέρθηκε, το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε συστατικά όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και θειικές ενώσεις. Τα οφέλη στον οργανισμό είναι πολλά, βοηθώντας στη διατήρηση της καλής υγείας σε πολλούς τομείς :

  • Προστατεύουν από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις βελτιώνοντας την λειτουργικότητα του έσω χιτώνα των αιμοφόρων αγγείων και αναστέλλοντας την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων.
  • Επηρεάζουν θετικά τα λιπίδια του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
  • Προφυλάσσουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια τον οργανισμό από τον καρκίνο.