Πριν απορρίψετε τα καρύδια από τη διατροφή σας ξανά σκεφτείτε το!

Τα καρύδια είναι ένας καρπός που σίγουρα είναι συνυφασμένος με την φήμη ενός παχυντικού σνακ, με υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων και αυξημένα λιπαρά. Επόμενο λοιπόν είναι σε δεύτερο χρόνο να γεννάται το ερώτημα αν θα είναι καλό να τα καταναλώνουμε. Η απάντηση είναι φυσικά κρυμμένη στα της ουσίας αυτού του καρπού.

 

Τα καρύδια (ωμά) είναι εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών, με πλούσια ποσότητα ω-3 λιπαρών και ειδικότερα α-λινολενικού οξέος, παρέχοντας έτσι σημαντικά οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου, ιδιότητα που έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες μελέτες. Επιπρόσθετα, προσφέρουν αντικαρκινικά οφέλη αλλά και προστασία στην καρδιάς καθιστώντας τα ως ένα ισχυρό θρεπτικό όπλο.

Σε μελέτη που διεξήχθη σχετικά με το θέμα αναφέρεται το εξής: «Το εκχύλισμα των καρυδιών, το α-λινολενικό και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ παρέχουν σημαντική προστασία από τον θάνατο των κυττάρων και την απορρύθμιση του ασβεστίου. Η επίδραση είναι εξαρτώμενη από την προ επεξεργασία και από τους στρεσογόνους παράγοντες. Το λινελαϊκό και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ δεν έχουν τέτοια ευεργετική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα του ιππόκαμπου (του μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη)».

 

Πολλές μελέτες, που διενήργησαν κατά το παρελθόν από επιστημονικές ομάδες, έδειξαν ότι η κατανάλωση καρυδιών συνδέεται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων, όπως την άνοια και το Alzheimer. Η καθημερινή κατανάλωση για 28 συνεχόμενες ημέρες μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την μαθητική ικανότητα και την μνήμη.

 

Άλλη μελέτη έχει γνωστοποιήσει και άλλα οφέλη τους, όπως η ισχυρή δράση κατά του καρκίνου του μαστού. Σε πείραμα που ακολούθησε (με ποντίκια) φάνηκε ότι αυτά που έτρωγαν καρύδια ανέπτυξαν καθόλου ή πολύ μικρούς καρκινικούς όγκους. Στους δε ανθρώπους βρέθηκε ότι η επίδραση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως. Επιπλέον, η αυξημένη συγκέντρωση υγιεινών λιπαρών που περιέχουν, αποδεικνύονται προστατευτικά και για τις παθήσεις της καρδιάς. Τέλος, το Journal of Nutrition σε σχετική έρευνα που έκανε κατέδειξε ότι τα καρύδια μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης αλλά και την αρτηριακή πίεση.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν μπορούμε να πούμε πως τα καρύδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ασβέστιο και σε σίδηρο (η υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των συστατικών έχει παρατηρηθεί στο ελαφρώς πικρό λεπτό υλικό που περιβάλλει την σάρκα).