Παγωτό βανίλια στρατσιατέλα

Υλικά

 • 500 ml γάλα πλήρες
 • 150 γρ. ζάχαρη
 • 140 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
 • 2 λουβιά φυσικής βανίλιας
 • 6 κρόκοι μεσαίων αυγών της ημέρας
 • 1 κόκκος καφέ (προαιρετικά)
 • 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση

 1. Σχίζουμε στη μέση κατά μήκος τις βανίλιες και ξύνουμε σε ένα μπολ τα σποράκια από το εσωτερικό.
 2. Έπειτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (ελαφρά) μέχρι να αρχίσει να πήζει.
 3. Στην συνέχεια, σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τα λουβιά της βανίλιας και τον κόκκο καφέ, και τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
 4. Αφού πάρει μια-δυο βράσεις βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια πετσέτα την σκεπάζουμε για περίπου 15′.
 5. Σε μπολ έπειτα βάζουμε τους κρόκους, τα σποράκια της βανίλιας και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι το μείγμα να πήξει και να πάρει ανοιχτό κρεμ χρώμα.
 6. Τοποθετούμε και πάλι στη φωτιά την κατσαρόλα με το γάλα και περιμένουμε να φτάσει πάλι σε βρασμό.
 7. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο από το καυτό γάλα στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας, και κατόπιν ρίχνουμε όλο το μείγμα των αυγών στο γάλα.
 8. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει κρεμώδες, γύρω για 5′ (αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 85 βαθμούς Κελσίου).
 9. Έπειτα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια το αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν το βάλουμε στην παγωτομηχανή (κατόπιν, ακολουθούμε τις οδηγίες της μηχανής). Σε περίπτωση που δεν έχουμε μηχανή, τότε το βάζουμε σε μεταλλικό δοχείο και ακολουθούμε την ενδεδειγμένη διαδικασία.
 10. Πριν πήξει τελείως, λιώνουμε την κουβερτούρα και την περιχύνουμε στο σχεδόν στέρεο παγωτό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, σπάζοντας τις πλάκες της σοκολάτας που σχηματίζονται σε μικρά κομματάκια.

Καλή επιτυχία!