Παξοί: Ένας γαλάζιος προορισμός που μαγεύει τους πάντες (φωτο)

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι είναι νησιά των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές, και διοικητικά ανήκουν στο Νομό Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη.

Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Άλλοι οικισμοί των Παξών είναι η Λάκκα και ο Λογγός.

Η έκταση του νησιού υπολογίζεται στα 25,322 τ.χλμ., και ο πληθυσμός του είναι 2.374 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Το σύμβολο του Δήμου Παξών, είναι μια αναφορά στο μύθο του διαχωρισμού των Παξών από την Κέρκυρα από τον Ποσειδώνα με την τρίαινά του. Συγκεκριμένα το σύμβολο του Δήμου είναι μια τρίαινα δεξιά και αριστερά από την οποία στέκονται από ένα δελφίνι.

Οι Παξοί χαρακτηρίζονται από τη πυκνή τους βλάστηση και από τους ελαιώνες και τους μικρούς αμπελώνες. Η δε χλωρίδα του νησιού είναι πλούσια και περιλαμβάνει 450 είδη περίπου, με δύο από αυτά να είναι ενδημικά, το Limonium antipaxorum και το Centaurea paxorum.

Το πανέμορφο νησί του Ιουνίου λόγω της φυσικής του ομορφιάς προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, που σπεύδουν να επισκεφθούν το γαλανοπράσινο προορισμό, που ξεχωρίζει για τα αξιοθέατα του και τις μαγευτικές παραλίες, που είναι και το σήμα κατατεθέν του νησιού.

 

Μουσείο Παξών

Οι ταξιδιώτες αξίζει να επισκεφθούν το ιστορικό μουσείο των Παξών που βρίσκεται από το 1996 στον Γάιο. Στο μουσείο υπάρχει αριθμός εκθεμάτων από την ιστορία του νησιού, ανάμεσα στα οποία, ψήφισμα της Ιονίου Βουλής του 1864 για την ένωση των Επτανήσων με το Ελληνικό Κράτος, το ιστορικό βιβλίο «Παξός και Αντίπαξος» του Αυστριακού Λουδοβίκου-Σαλβατόρ αρχιδούκα της Αυστρίας του 1884 – 1885 και αναπαράσταση παραδοσιακού δωματίου των Παξών, με αντικείμενα των αρχών του 20ου αιώνα.

 

Το μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό σχολείο του 1905, το οποίο, μαζί με άλλα έξι σχολεία στους Παξούς, είχαν κληροδοτηθεί από τον ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό. Ο Ανδρέας Συγγρός (Κωνσταντινούπολη 1830 – Αθήνα 1899), ασχολήθηκε με το εμπόριο και τον τραπεζικό κλάδο, φτάνοντας να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Παράλληλα ασχολήθηκε, λόγω και της φιλίας του με τον Χαρίλαο Τρικούπη και με την πολιτική, εκλεγόμενος πολλάκις βουλευτής.

 

Φρούριο Αγίου Νικόλαου

Στον όρμο του Γαΐου υπάρχει το νησάκι του Αγίου Νικόλαου όπου δεσπόζει το ομώνυμο φρούριο.

Το 1381 οι Παξοί πέρασαν από το βασίλειο της Νάπολης στην κυριαρχία της Βενετίας. Ο πρώτος Ενετός βαρώνος και φεουδάρχης του νησιού ήταν ο Αδάμ Σαν Ιππόλυτο . Τον διαδέχτηκε ο ανιψιός του Αδάμ Β’ Σαν Ιππόλυτο ο οποίος το 1423 ζήτησε και πήρε από την Βενετική Γερουσία την άδεια να χτίσει με δικά του έξοδα το κάστρο για την προστασία του πληθυσμού από τους πειρατές.

 

Η ύπαρξη του κάστρου καθώς και του κάστρου του Διαλέτου στη Λάκκα (που δεν σώζεται) εξασφάλισαν την ηρεμία στο νησί και ακολούθησε μια μακρά περίοδος ευημερίας. Από την αρχή της ενετικής κυριαρχίας φυτεύτηκαν πολλά ελαιόδεντρα στο νησί, που έτσι εξελίχθηκε σε ελαιοπαραγωγικό κέντρο.

 

Πώς να πάτε στους Παξούς

Η πρόσβαση στους Παξούς μπορεί να γίνει εύκολα με πλοίο, το οποίο θα πάρετε από την Ηγουμενίτσα, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα και απέχει γύρω στα 470 χλμ. από την Αθήνα και περίπου 323 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

 

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τους Παξούς,  έχει διάρκεια περίπου 1,5 ώρα κι εξυπηρετείται τακτικά, με πάνω από 2 δρομολόγια καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να φτάσει αεροπορικός είτε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ή της Ζακύνθου και από εκεί να πάρει το πλοίο για τους Παξούς, καθώς υπάρχουν τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια που συνδέουν τα συγκεκριμένα νησιά μεταξύ τους.

 

Οι 10 καλύτερες παραλίες στους Παξούς

Ερημίτης: Βρίσκεται δυτικά του νησιού και δημιουργήθηκε μετά από κατολίσθηση. Έχει γαλαζοπράσινα νερά, λευκή άμμο και η εμπειρία της κολύμβηση εκεί είναι μαγική.

Ορκός: Η εξωτική αυτή παραλία, βρίσκεται κοντά στη Λάκκα και έχει ψηλή βλάστηση, βαθιά νερά και λευκά βότσαλα.

Κηπιάδι: Βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Λόγγου και είναι η μεγαλύτερη παραλία των Παξών. Διαθέτει καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα.

Κακή Λαγκάδα: Βρίσκεται πολύ κοντά στον Γάιο και έχει λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η έκταση της την κάνει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού.

Μονοδένδρι: Βρίσκεται κοντά στον Λόγγο και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar, και ταβέρνα. Αξιοσημείωτο είναι πως η συγκεκριμένη παραλία είναι μία από τις ελάχιστες οργανωμένες παραλίες των Παξών.

Λεβρεχιό: Αυτή η μικρή παραλία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χωριό Λόγγος των Παξών. Απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού και το λιμάνι.

Μαρμάρι: Βρίσκεται δίπλα από το Λεβρεχιό και η πρόσβαση στην παραλία από την ξηρά γίνεται μονάχα με τα πόδια. Από εκεί περπατώντας για 5 με 10 λεπτά σε ένα μονοπάτι ανάμεσα σε ελαιώνες θα φτάσετε στην παραλία. Εναλλακτικά μπορείτε φυσικά να προσεγγίσετε την παραλία και με κάποιο σκάφος.

Μογγονήσι: Βρίσκεται στα νότια των Παξών και είναι προσβάσιμη οδικώς.

Πλάκες: Είναι μια μικρή, ήρεμη και απομονωμένη παραλία του νησιού. Έχει ψιλό βότσαλο και καθαρά νερά, ενώ είναι ιδανική για χαλάρωση και ηλιοθεραπεία πάνω στα σκούρα μεγάλα βράχια της.

Γαλάζιο: Βρίσκεται στο άγριο, δυτικό τμήμα του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.