Στο θέατρο Δάσους έρχονται οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου

Έρχονται στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Δάσους, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, στο πλαίσιο της περιοδείας τους.

 

Την Τρίτη 18 Ιουλίου στις 21:30,θα παρουσιασθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Δάσους, η τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» που παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι η Πέμπτη Εποχή σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Διόνυσου και ο Γιώργος Χριστοδούλου στο ρόλο του Πενθέα, ερμηνεύουν τους δυο βασικούς ρόλους της τραγωδίας. Μαζί τους βρίσκονται επί σκηνής και οι ηθοποιοί: Βίκυ Βολιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτηςκαι Δήμητρα Κούζα.

Σημαντικό στοιχείο Αναπόσπαστο της παράστασης είναι η πρωτότυπη μουσική, που ερμηνεύεται επί σκηνής από τον συνθέτη Γιώργο Μαυρίδη και τον Βασίλη Κόκλα.

 

Η παράσταση

Η παράσταση, με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, διερευνά την διονυσιακή μανία ή «βακχεία», τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική, και μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου.

O μουσικός Γιώργος Μαυρίδης και η σκηνοθέτρια Έλενα Μαυρίδου συνδυάζουν στοιχεία του δρώμενου, που έχουν συγγένεια με τη Βακχεία, και τα «παντρεύουν» με τη σύγχρονη μουσική.

 

Το έργο

Ο Διόνυσος, γιος του Δία και της κόρης του Κάδμου Σεμέλης, φτάνει στη Θήβα με μορφή ανθρώπου, για να επιβάλει τη λατρεία του. Οι κόρες του Κάδμου αμφισβητούν τη θεϊκή του καταγωγή αλλά τρελαίνονται από αυτόν και ως μαινάδες πια πηγαίνουν και παραμένουν στο Κιθαιρώνα λατρεύοντας. Ο βασιλιάς Πενθέας, εγγονός του Κάδμου και γιος της Αγαύης, αποφασίζει να στραφεί ενάντια στις μαινάδες. Συλλαμβάνει τον Διόνυσο, αλλ’ αυτός ελευθερώνεται και με σεισμό καταστρέφει το παλάτι. Στη συνέχεια ο Πενθέας μεταβαίνει στο βουνό, αλλά εκεί οι μαινάδες, με πρώτη τη μητέρα του, την Αγαύη, τον διαμελίζουν. Η Αγαύη επιστρέφει θριαμβευτικά στην πόλη, αλλά ο Κάδμος την κάνει να συνειδητοποιήσει τι έπραξε. Το έργο κλείνει με την εμφάνιση του Διονύσου ως θεού και το μένος που πέφτει στην περιοχή. Δεν υπάρχει πρόσωπο στο έργο που δεν θα μεταμορφωθεί, ο ίδιος ο θεός μεταμορφώνεται από ζώο σε θνητό, ο Πενθέας από βασιλιάς γίνεται μαινάδα, ηδονοβλεψίας, αδύναμο παιδί, ελάφι σφάγιο.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος

Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου

Μουσική: Γιώργος Μαυρίδης

Σκηνικό – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

Δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Αλαφούζος

Βοηθός σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Ευγενία Μπουρντά

Video: Θωμάς Παλυβός

Φωτογραφίες: Ηλίας Ντζόιδος – Ελίνα Γιουνανλή

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Γαβριηλίδου

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Παραγωγή: 5η Εποχή | Θέατρο του Νέου Κόσμου

 

Διανομή

Διόνυσος: Δημήτρης Λάλος

Κάδμος: Θανάσης Δόβρης

Πενθέας: Γιώργος Χριστοδούλου

Τειρεσίας: Βίκυ Βολιώτη

Δούλος: Στέργιος Κοντακιώτης

Άγγελος α’: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Άγγελος β’: Δήμητρα Κούζα

Αγαύη: Έλενα Μαυρίδου

 

Χορός: Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα, Χριστίνα Μαριανού, Μαριάμ Ρουχάτζε

Μουσικοί επί Σκηνής: Γιώργος Μαυρίδης, Βασίλης Κόκλας