Τα ζυμαρικά ως τροφή.

Στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφών φαίνεται πως ανήκουν τα ζυμαρικά, που αυτό σημαίνει πως πολλά από τα ωφέλιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλοιώνονται. Ωστόσο, για να αυξηθεί η κατανάλωση τους, τα  τελευταία χρόνια, εμπλουτίζονται με επιπλέον πρόσθετα τα οποία τροποποιούνται και προσδίδουν στα τρόφιμα όχι μόνο χρήσιμα συστατικά για τον άνθρωπο, αλλά απογειώνουν και τη γεύση τους.

Η κατανάλωση των ζυμαρικών είναι πηγή γρήγορης ενέργειας λόγω του υψηλού τους περιεχομένου σε υδατάνθρακες. Είναι μια τροφή που καταναλώνεται πιο εύκολα από παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα µε προβλήματα μάσησης λόγω της μαλακής υφής τους. Ενδείκνυνται μάλιστα η κατανάλωση τους σε περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων, μιας και λόγω του χαμηλότερου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες δεν προκαλούν τυμπανισμό και μειώνουν τα συμπτώματα διάρροιας και σπαστικής κολίτιδας. Ωστόσο, η χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες έχει ως αποτέλεσμα να µην προσφέρουν τον ίδιο κορεσμό συγκριτικά µε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Η συγκεκριμένη τροφή έχει υψηλότερο γλυκαιµικό δείκτη σε σχέση με τα ολικής άλεσης, µε αποτέλεσμα να αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια τροφή προς αποφυγή για τα άτομα που πάσχουν από τον σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος, τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι) γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Παρ’ όλα αυτά, τα ζυμαρικά είναι μία τροφή προσιτή στον καταναλωτή διότι είναι εύκολα στο μαγείρεμα και χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να ετοιμαστούν. Όμως, λόγω του βρασίματος και σουρώματος η διατροφική τους αξία μειώνεται σημαντικά, υποβαθμίζοντας τη διατροφική του αξία.

Το γεγονός αυτό ενέπνευσε τους Πολωνούς επιστήμονες, οι οποίοι εμπλούτισαν τα ζυμαρικά με φύλλα μαϊντανού, ένα φυτό με μεγάλη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά. Αφού τα έβρασαν, μέτρησαν την ποσότητα του αντιοξειδωτικού ανά 100gr μαγειρεμένων ζυμαρικών, και παρατήρησαν ότι παρά την μεγάλη ποσότητα φύλλων που χρησιμοποίησαν οι τιμές των αντιοξειδωτικών ήταν αρκετά χαμηλές από τις αναμενόμενες.

Επομένως, στις τροφές δεν έχει μεγάλη σημασία μόνο ο εμπλουτισμός τους με υπερτροφές, ο χρόνος μαγειρέματος της τροφής και ο τρόπος μαγειρέματος.

Για να επιτευχθεί η σωστή αφομοίωση των ευεργετικών συστατικών ενός τροφίμου, σημαντικό  ρόλο παίζει και ο σωστός συνδυασμός των τροφών που θα χρησιμοποιήσουμε.