Τραγανές Quesadillas με γλυκοπατάτα και δροσερό ντιπ αβοκάντο

Υλικά

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα περίπου 500 γρ.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μικρή χούφτα κόλιανδρο (τα φύλλα μόνο) ψιλοκομμένα
  • 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 4 μεσαίες τορτίγιες
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνι

 

Για το ντιπ αβοκάντο

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα vegan
  • 1 μικρή χούφτα κόλιανδρο (τα φύλλα μόνο)
  • 1 ½ λάιμ (τον χυμό τους)
  • Αλάτι

 

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την γλυκοπατάτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C βάζουμε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψάκι και ψήσουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να έχει μαλακώσει. Αφού είναι έτοιμη τρυπάμε με ένα πιρούνι για να βεβαιωθούμε ότι είναι αρκετά μαλακή, και στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το ντιπ: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα multi και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε αλάτι ή lime, αν χρειάζεται.
  3. Έπειτα ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ξεφλουδίζουμε τη γλυκοπατάτα, την τοποθετούμε σε ένα μπολ και λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, την πιπεριά και το αλάτι, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι, αν αυτό χρειάζεται.
  4. Στην συνέχεια, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι για να ζεσταίνεται.
  5. Έπειτα γεμίζουμε τις τορτίγιες: Παίρνουμε μία τορτίγια, απλώνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από την γέμιση στην μισή τορτίγια, αφήνοντας ένα εκ. περιθώριο στις άκρες. Διπλώνουμε την τορτίγια στην μέση, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσει.
  6. Αφήνουμε στην άκρη το τυρί, και γεμίζουμε τις τορτίγιες μας με γλυκοπατάτα, για ένα έξτρα απροσδόκητο αποτέλεσμα.
  7. Ώρα για ψήσιμο! Βάζουμε τη τορτίγια στο τηγάνι και ψήνουμε κουνώντας την μέσα στο τηγάνι, για περίπου 2 λεπτά. Στην συνέχεια την γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Τέλος την βγάζουμε από το τηγάνι και την κόβουμε σε 3 τρίγωνα.