Νέες αυξήσεις «φωτιά» έρχονται στα τρόφιμα και τον Ιούλιο

Νέες αυξήσεις έρχονται σε βασικά αγαθά, με τους καταναλωτές να είναι ήδη συγκρατημένοι στις αγορές τους.

 

Παρά τις κινήσεις της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη λήψη μέτρων που παίρνει για τον σκοπό αυτό (όπως είναι η επέκταση του προγράμματος «Market Pass» και το «καλάθι του νοικοκυριού»), σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού αναμένονται να υπάρξουν και νέες αυξήσεις στην ελληνική αγορά τον μήνα Ιούλιο και μάλιστα σε βασικά προϊόντα, γεγονός που ανησυχεί όλη την αγορά αλλά και το καταναλωτικό κοινό.

 

Πιο αναλυτικά, οι ανατιμήσεις οι οποίες προβλέπεται να υπάρξουν τον μήνα Ιούλιο αφορούν προϊόντα όπως: τη γραβιέρα, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα απορρυπαντικά και τις μαρμελάδες. Να σημειωθεί πως ήδη το τελευταίο 6μηνο ήδη έχουν υπάρξει σοβαρές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, με τους καταναλωτές να είναι όλο και περισσότερο  συγκρατημένοι κατά τις επισκέψεις τους σε σούπερ και μίνι μάρκετ.

 

Όσον αφορά την κατάσταση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, αυτός φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, πως υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο, από 4,1% το Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,5%, έναντι 6,1% τον Μάιο. Τον Ιούνιο του 2022 ο πληθωρισμός είχε φθάσει και το 11,6%.

 

Τέλος, με βάση τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός καταγράφουν τις υψηλότερες ανατιμήσεις τον Ιούνιο (11,7%, έναντι 12,5% τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,5%, σε σύγκριση με 5,8% τον Μάιο), υπηρεσίες (5,4%, έναντι 5,0% τον Μάιο) και ενέργεια (-5,6%, σε σύγκριση με -1,8% τον Μάιο).