Παράταση παίρνει το «Market Pass»

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου καταβλήθηκε η τελευταία προγραμματισμένη δόση του «Market Pass», για όσους είχαν επιλέξει κατάθεση σε άυλη κάρτα.

 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη συνέχιση και των δύο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας -κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα-  με παράταση τόσο του «Market Pass» όσο και του «Καλαθιού του νοικοκυριού».

 

Παράταση στο Market Pass

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιο πιθανό είναι να πάρει μια τρίμηνη παράταση το «Market Pass», χωρίς όμως να αποκλείεται και το σενάριο της πεντάμηνης παράτασης (δηλαδή από Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2023). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 100 εκατ. τον μήνα, ενώ η μηνιαία επιδότηση θα παραμείνει σταθερή από 22 έως 100 ευρώ, ενώ αφορά περίπου 8,5 εκατ. πολίτες.

 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί και σε συνάρτηση με την πορεία της ακρίβειας και των δημοσιονομικών περιθωρίων, και δεν αποκλείεται να επεκταθεί και έως το τέλος του έτους.

 

Οι λεπτομέρειες

Οι αιτούντες για το Market Pass για να λάβουν το πλήρες ποσό του θα πρέπει να επιλέξουν την κατάθεση σε ψηφιακή άυλη κάρτα, η οποία εξαργυρώνεται σε POS (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές). Ωστόσο, στην περίπτωση που οι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε λογαριασμό, τότε θα λάβουν το 80% της επιδότησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 300 εκατ. ευρώ του Market Pass προστίθενται τα μέτρα ύψους 720 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά η ΝΔ για το 2024.

 

Αγορές με άυλη κάρτα

  • Τα καταστήματα στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του «Market Pass» είναι: παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.
  • Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.
  • Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).
  • Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η/08/2023. Μετά, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που την χορήγησε υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει ενώ, χάνεται όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.