Pater Theoktistos: Με σεβασμό, ταπείνωση και βαθιά πίστη ο πάτερ Θεόκτιστος αξίζει να βρίσκεται στις ζωές μας ως αντιπρόσωπος του Θεού.

Ο πάτερ Θεόκτιστος, είναι ένας υπηρέτης του Θεού που στόχο του έχει να στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια των ανθρώπων για την βελτίωση τους, αλλά και την αντιμετώπιση των δοκιμασιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ακολουθώντας πιστά το μονοπάτι της αγάπης, και έχοντας έντονη εκκλησιαστική και φιλανθρωπική δράση, μοιράζεται τον λόγο του με όλους τους πιστούς, στοχεύοντας στην μετατροπή της δικής του αγάπης σε πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη της Ορθοδοξίας. Εστιάζοντας στην πορεία της ζωής του αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με ισχυρή πίστη και θέληση, που παρά στην στρατιωτική του καριέρα ό ίδιος θέλησε να ακολουθήσει το κάλεσμα του Θεού, κάνοντας την πίστη του οδηγό στο ταξίδι της ζωής του.

 

Η απόφαση σας να ακολουθήσετε το δρόμο του Θεού ήταν για εσάς τρόπος για να επιτευχθεί κάποιος στόχος σας;
Η αγάπη μου για τον Θεό αλλά και τους ανθρώπους είναι πρωτευούσης σημασίας. Εν μέσω της ιεροσύνης αλλά και της χειροτόνησης μου, στόχος μου ήταν να φέρω εις πέρας το σεβαστό έργο που μου ανέθεσε ο Μητροπολίτης, ως εφημέριο σε μια ενορία. Όλη μου η ενέργεια περιστρέφεται γύρω από το βαθύ νόημα της Χριστιανοσύνης, ώστε μέσα από τη θέση μου να μεταδίδω την έννοια της αγάπης.

 

Οι άνθρωποι έχουν πλέον πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες ώστε να καλύψουν την περιέργεια τους. Πολλοί μάλιστα που εντρυφούν στις θετικές επιστήμες έχουν μια διαφορετική στάση απέναντι στη δύναμη του Θεού. Ποια είναι η άποψη σας;
Η επιστήμη είναι αντίθετη με κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι γεγονός. Αυτό οφείλεται είτε σε λάθη και υπερβολές της πρώτης, είτε σε πλάνες της δεύτερης. Αν όμως η επιστήμη βασίζεται στην ανακάλυψη της αλήθειας του κτιστού κόσμου και η αληθινή και υγιής θρησκεία στην αποκάλυψη της αλήθειας του Θεού, τότε αλήθεια που βρίσκεται το πρόβλημα; Τα προβλήματα ανακύπτουν όταν η επιστήμη κυριαρχείτε από αλαζονεία και η θρησκευτική αντίληψη από στενότητα. Η επιστήμη δεν συμπληρώνει τη θρησκεία, δηλαδή την αλήθεια του Θεού. Ο Θεός δεν χρειάζεται συμπληρώματα σε καμία περίπτωση. Απλώς το άφημα στον Θεό ολοκληρώνει αυτή την επιστημονική γνώση. Σκοπός τη επιστήμης είναι η ερμηνεία του κόσμου, ενώ της πίστης είναι η υπέρβαση του.

 

Οι δυσκολίες πάντα ένωναν στο τέλος του λαούς. Έτσι πιστεύω θα συμβεί και τώρα. Το σημαντικό είναι να κουβαλάμε μέσα μας τηv αλήθεια του Θεού ώστε οι πράξεις να διέπονται από σοφία, δικαιοσύνη και αγάπη.

 

Η παρουσία των εκπροσώπων της εκκλησίας στο διαδίκτυο βλέπουμε ότι αυξάνεται συνεχώς. Αποτελεί για εσάς μια γέφυρα ώστε να επικοινωνείτε με τους πιστούς;
Ναι, σαφώς. Οι τρόποι για να επικοινωνήσει ένας άνθρωπος έχουν εμπλουτιστεί με πολλά πλέον μέσα. Η τεχνολογία σίγουρα βοηθάει σε όλο αυτό, και το βρίσκω λογικό να χρησιμοποιείται πλέον και από τους εκπροσώπους του Θεού. Σκοπός είναι να μεταφέρουμε με σεβασμό την αγάπη και το πνεύμα της εκκλησίας. Επ’ αυτής της βάσης επέλεξα κι εγώ το διαδίκτυο, χωρίς βεβαίως να κάνω κατάχρηση. Τα σχόλια που διαβάζω και η διαδραστικότητα των ανθρώπων στις αναρτήσεις μου, με κάνουν βλέπω πως όλο αυτό αγαπήθηκε. Ο κόσμος έχει ανάγκη να μιλάει και να υπάρχει κάποιος να τους ακούει. Δεν χρειάζεται να στεκόμαστε στο μέσο. Όλοι οι τρόποι είναι αποδεκτοί από εμένα όταν δεν παρεκκλίνουν από το δρόμο του Θεού.

 

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας, οι πιστοί δεν μπορούσαν να περιέλθουν στον εκκλησιαστικό χώρο. Μέσα από τα social σας πιστεύετε ότι βοηθήσατε στην ενδυνάμωση της πίστης σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο;
Πιστεύω ότι προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ακούσω και να προσευχηθώ για όλους όσους το χρειαζόταν. Υπό το πρίσμα της αγάπης και όχι της αυστηρότητας θέλω να στηρίξω τους ανθρώπους διαδίδοντας το λόγο του Θεού.

 

 

Η στάση της εκκλησίας διέπετε από αυστηρότητα. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτό;
Πιστεύω πως η αυστηρότητα δεν θα πρέπει να είναι μια σειρά από απόλυτες αντιλήψεις. Η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμόσει την αυστηρότητα της στην σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς να αλλοιώσει το βαθύ και αληθινό της νόημα. Ως αγκαλιά θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή από το ποίμνιο. Άρα υπό αυτή την βάση θα πρέπει η αγάπη να ορίζει τις ισορροπίες και όχι η αυστηρότητα.

 

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι και η λιτότητα στην οποία περιήλθαμε πιστεύετε ότι επηρέασαν την σχέση των πιστών με την εκκλησία;
Στην ενορία μου δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Σίγουρα οι επιπτώσεις της πανδημίας έχει επιφέρει την διαίρεση των ανθρώπων σε πολλά μέτωπα όπου υπάρχουν αντιπαραθέσεις και κριτική. Οι δυσκολίες όμως πάντα ένωναν στο τέλος του λαούς. Έτσι πιστεύω θα συμβεί και τώρα. Το σημαντικό είναι να κουβαλάμε μέσα μας της αλήθεια του Θεού ώστε οι πράξεις να διέπονται από σοφία, δικαιοσύνη και αγάπη.