Σωτήρης Βαγενάς. “Η ποιότητα μιας πίτσας φαίνεται από τη ζύμη και τα υλικά που θα φιλοξενήσει πάνω της.”

Απόγευμα Τετάρτης κι εγώ ετοιμάζομαι να συναντήσω τον πρώτο πιτσαδόρο της Δράμας, τον Σωτήρη Βαγενά. Με το που φτάνω στο μαγαζί του τον βλέπω να ασχολείται με τα ζυμάρια του. Μα, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο τρόπος που τα μεταχειρίζονταν. Οι κινήσεις του μαρτυρούσαν αγάπη, πάθος, εμπειρία και δεξιοτεχνία. Αναμφίβολα είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει. Όσο για τον χώρο; Πέρα από το ότι άστραφτε από καθαριότητα εξέπεμπε μια άνεση και ζεστασιά! Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε τον Mr Loganta!

Σωτήρη, από πότε λειτουργεί η επιχείρηση;

Η επιχείρησή μας λειτουργεί από το 1989 επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου 7 και είμαστε περήφανοι γιατί ανοίξαμε την πρώτη πιτσαρία στη Δράμα! Πρόκειται για οικογενειακή επίχειρηση. Οι γονείς μου, Εμμανουήλ και Ευγενία Βαγενά έστησαν με πολύ αγάπη και μεράκι την επιχείρησή τους ώσπου το 2013 ανέλαβα τη διαχείριση εγώ.

Πως πήραν την πρωτοβουλία οι γονείς σου να ανοίξουν πιτσαρία;

Η μητέρα μου, Ευγενία Βαγενά, ήταν και είναι πολύ δυνατή μαγείρισσα και ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με ζύμες, είτε για πίτσα, είτε για πίτες. Συγκεκριμένα, οι πίτσες που έφτιαχνε ήταν πεντανόστιμες. Οπότε, οι γονείς μου πήραν την απόφαση να ανοίξουν πιτσαρία, απόφαση η οποία ήταν η καλύτερη ανταμοιβή της προσπάθειάς τους. Ο κόσμος λάτρεψε τις πίτσες μας από την πρώτη στιγμή.

Έχεις κάνει σπουδές στη μαγειρική ή απλώς είσαι συνεχιστής της οικογενειακής συνταγής;

Η αγάπη μου για τη μαγειρική με ώθησε να ακολουθήσω σπουδές πάνω στο χώρο αυτό και να παρακολουθήσω αρκετά σεμινάρια επιμορφωτικά για πίτσα, σάλτσες και σπαγγέτι.

Συνεχώς διαβάζω, ψάχνω, δοκιμάζω, πειραματίζομαι, χαλάω, ξαναφτιάχνω, πετάω… Ποτέ δεν εφησυχάζομαι!

Η μαγειρική είναι ένας κλάδος που συνεχώς εξελίσσεται. Συμφωνείς;

Συμφωνώ απόλυτα. Η μαγειρική πάντα θα έχει εξέλιξη, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε υλικά, τεχνικές, γευστικούς συνδυασμούς. Επίσης, λόγω της εξέλιξης που παρατηρείται βελτιώνονται συνεχώς και η ποιότητα των υλικών αλλά και οι τεχνοτροπίες που εφαρμόζονται στον τομέα αυτόν.

Τι είναι αυτό που κάνει την πίτσα σας ξεχωριστή;

Το μυστικό είναι στο ζυμάρι και συγκεκριμένα στην ωρίμανσή του. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα μεν αλλά με εξαιρετικό αποτέλεσμα δε. Μέσω της τεχνικής που ακολουθούμε έχουμε πιο νόστιμο, πιο αφράτο ζυμάρι με την κατάλληλη υγρασία.

Πόσο σημαντική είναι η επιλογή τω κατάλληλων υλικών;

Όλα ξεκινούν από τα σωστά υλικά. Η ποιότητα μιας πίτσας φαίνεται από τη ζύμη, τα υλικά που θα “φιλοξενήσει” πάνω της και από την αίσθηση που θα αφήσει στο στομάχι μας. Δεν παίζει τόσο ρόλο η γεύση όσο το πόσο καλά ανεκτή θα γίνει στο στομάχι μας. Επομένως, η επιλογή αγνών και ποιοτικών υλικών είναι μονόδρομος για εμάς.

Κάθε πότε ανανεώνεται το μενού σας;

Κάθε τρία χρόνια φροντίζουμε να ανανεώνεται το μενού μας, είτε με το να προσθέτουμε νέα πιάτα, είτε με το πειραματιζόμαστε πάνω σε υπάρχοντα πιάτα, διατηρώντας την ίδια βάση τους αλλά εμπλουτίζοντάς τα με νέα υλικά.

Βρίσκομαι διαρκώς σε εγρήγορση προκειμένου «να αλλάζει το μαχαιροπίρουνο γεύση», όπως λέει και ο πατέρας μου.

Σου αρέσει να πειραματίζεσαι στη μαγειρική, και ιδιαίτερα στα πιάτα του μενού σας;

Είναι κάτι που αγαπώ πάρα πολύ! Ξετυλίγω τη φαντασία και το δημιουργικό μου ταλέντο. Συνεχώς διαβάζω, ψάχνω, δοκιμάζω, πειραματίζομαι, χαλάω, ξαναφτιάχνω, πετάω…Ποτέ δεν εφησυχάζομαι, βρίσκομαι διαρκώς σε εγρήγορση προκειμένου «να αλλάζει το μαχαιροπίρουνο γεύση», όπως λέει και ο πατέρας μου.

Ποια πιάτα έρχονται πρώτα στην προτίμηση των πελατών σας;

Όλα τα πιάτα μας είναι ένα και ένα αλλά αυτά που έρχονται πρώτα στην επιλογή των πελατών μας είναι η κλασική μας πίτσα Ναπολιτάνα, η πίτσα με γεύση barbeque, η πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης, η πίτσα με κοτόπουλο, σάλτσα μας pesto, η καρμπονάρα μας που φτιάχνεται με φρέσκα χωριάτικα αυγά και οι πένες κοτόπουλο ala cream.

Απ’ ότι γνωρίζω, πρόσφατα κάνατε ανακαίνιση στο μαγαζί. Επιμελήθηκες ο ίδιος τη διακόσμηση;

Πράγματι, αποφασίσαμε φέτος να ανακαινίσουμε τον χώρο μας και να του δώσουμε πιο μοντέρνο και νεανικό ύφος καθώς στο πελατολόγιό μας ανήκουν άτομα όλων των ηλικιών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η ανταπόκριση του νεανικού κοινού είναι μεγάλη κάτι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Τη διακόσμηση του χώρου επιμελήθηκε εξολοκλήρου η διακοσμήτρια Μαίρη Κωστή.

Ποια αίσθηση στοχεύατε να αποπνέει ο χώρος σας και σε πιο βαθμό το πετύχατε αυτό;

Στόχος μας ήταν να δημιουργηθεί ένα άνετο, ζεστό και φιλικό περιβάλλον στο οποίο να εναρμονίζονται οι μοντέρνες με τις minimal γραμμές, κάτι το οποίο η διακοσμήτριά μας πέτυχε στο μέγιστο βαθμό με τις εύστοχες επιλογές της σχετικά με τα χρώματα, το φωτισμό, τα μικροέπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα.

Οι πελάτες μας όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζουν, μας εμπνέουν και μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι και να εξελισσόμαστε. Ο λόγος τους μετράει!

Ποια είναι η φιλοσοφία της επιχείρησής σας;

Η φιλοσοφία μας είναι να παρέχουμε άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας και να αφήνουμε ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Γι’ αυτό στόχος μας είναι να παρασκευάζουμε την καλύτερη πίτσα, με τα πιο αγνά υλικά, στην καλύτερη τιμή και με γρήγορη διανομή.

Χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσετε τη δουλειά σας;

Η επιχείρηση διαθέτει προσωπική σελίδα στο facebook αλλά δεν στηριζόμαστε και πολύ σε αυτό το κομμάτι. Μια καλή διαδικτυακή συνεργασία είναι το e-food οπού οι πελάτες μας εύκολα και γρήγορα μπορούν να μας βρίσκουν και να κάνουν τις παραγγελίες τους για διανομές κατ’ οίκον. Από εκεί και πέρα πιστεύω πως η καλύτερη διαφήμιση είναι η άμεση και προσωπική επικοινωνία με τους πελάτες.

Τι σχέσεις έχετε αναπτύξει με τους πελάτες όλα αυτά τα χρόνια;

Οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους πελάτες μας πλέον, μετά από τα τόσα χρόνια λειτουργίας μας, είναι σχέσεις αμοιβαίας αγάπης, εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Οι πελάτες μας όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζουν, μας εμπνέουν και μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι και να εξελισσόμαστε. Ο λόγος τους μετράει. Τους ευχαριστούμε λοιπόν από καρδιάς και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την άριστη εξυπηρέτησή τους.

Store | Loganta, Address | Π. Διονυσίου 7, Contact | 25210 46196