Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, με την παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα”  παραχώρησε συνέντευξη στο e-vitrine.gr.

 

κ. Μαμσάκο από τα χρόνια που σας γνωρίζουμε μέσα από το δημόσιο λόγο σας και τις πράξεις σας δείχνετε ένας άνθρωπος ψύχραιμος, προσγειωμένος και με ευαισθησίες για την Δράμα χωρίς να φοβάστε να εκφράσετε ευθέως τις απόψεις, τις σκέψεις αλλά και τις ανησυχίες σας. Πιστεύετε ότι η ειλικρίνεια σας βοήθησε στο έργο σας αλλά και στην επικοινωνία σας με τους πολίτες;

Είμαι ένας απλός άνθρωπος και δε λειτουργώ απρόσωπα και ψυχρά. Δεν έμαθα να λέω ψέματα και μεγάλα λόγια και να δίνω εύκολες υποσχέσεις. Μακριά από μένα η έπαρση και η αλαζονεία. Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Έτσι πολιτεύτηκα για πρώτη φορά το 1998 και έτσι συνεχίζω μέχρι σήμερα.

 

 

Πώς θα κρίνατε το μέχρι σήμερα έργο σας;

Η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς είναι ορατή.  Η Δράμα αλλάζει. Παρ΄ όλες τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας , υλοποιήσαμε πλήθος έργων και παρεμβάσεων. Με μεγάλα έργα υποδομών  που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με καθημερινές αστικές παρεμβάσεις, με πολλές νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές, με έργα και προγράμματα πολιτισμού , με δράσεις ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής το μέλλον της Δράμας μας έχει πια πολύ γερές βάσεις. Φυσικά έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις αλλά προσπαθούμε να τα ελαττώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε.

 

Το έργο του ΒΑΑ έχει πολυσχολιαστεί. Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα;

Το  έργο του ΒΑΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη της Δράμας. Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο, που αφορά στην πράσινη γέφυρα μεταξύ του Δημοτικού κήπου και του πάρκου των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας αναμόρφωσε την πόλη μας, δίνοντάς την νέα ταυτότητα και προοπτική. Το έργο αυτό έχει νέες υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ, την ανάπλαση του δημόσιου χώρου, φωτισμό led και άλλα. Πρόκειται για ένα συνδυασμό δράσεων και υποέργων, το οποίο έχει ως σκοπό όχι μόνο την αλλαγή του κέντρου της πόλης , όχι μόνο την αναβάθμιση της οποιότητας ζωής των ανθρώπων αλλά και τον εκσυγχρονισμό της Δράμας.

 

Είστε δήμαρχος από το 2014 έως και σήμερα, και διεκδικείτε και τρίτη πενταετία. Τι επιδιώκετε μέσα από την ανανέωση της θητείας σας;

Η καρέκλα του Δημάρχου δεν είναι για μένα αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή. Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου για να διαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης μας για τις επόμενες γενιές. Στόχος να αναδείξουμε τη Δράμα σε μια βιώσιμη πόλη να ζεις, να δημιουργείς και να ευημερείς. Αυτό για να γίνει απαιτείται να δουλέψουμε όλοι μαζί. Με συλλογικότητα, ενότητα και αποφασιστικότητα.

 

 

Ποιο το όραμά σας για την επόμενη πενταετία;

Αναφέρθηκα πριν στον στόχο που θα επιτευχθεί με την υλοποίηση οραματικών έργων. Αυτό θα γίνει πράξη με μεγάλα εμβληματικά έργα όπως η Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και της Πλατείας Ελευθερίας, η Ανάπλαση της οδού Εθνικής Αμύνης έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και η ανάπτυξη του δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στο πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη…. Φυσικά θεωρώ πολύ σημαντικά έργα την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου, του Παιδικού Σταθμού στη Χελμού, τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου με την Δημιουργία Προπονητηρίου, την ανάπλαση του Περιφερειακού Κορυλόβου και πολλά άλλα.

 

Ιδιαίτερη είναι η αναφορά σας και στη δημιουργία του Διεθνούς Οπτικοακουστικού κέντρου στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη…

Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση που μετατρέπει την Δράμα σε Ευρωπαϊκό κόμβο του θεάματος και της μουσικής. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με χρηματοδότηση έως 7 εκατομμύρια ευρώ και στο  ΔΟΚΕ θα υπάρχουν σύγχρονα στούντιο παραγωγής ταινιών και μουσικής, ανάπτυξη του Pitching lab όπου οι νέοι μικρομικάδες θα αναπτύσσουν τις ιδέες τους και θα χρηματοδοτούνται για να δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους, εμπορικό κέντρο, αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λειτουργία του περιφερειακού film office της ΑΜΘ. Επίσης στο Διεθνές Οπτικοακουστικό Κέντρο θα εκπαιδεύονται θα δημιουργούν και οι φοιτητές της Σχολής Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ  που λειτουργεί από το 2023 στη Δράμα.

 

Την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα την δώσουν και οι υποψήφιοι της παράταξής σας «Ενώνουμε τη Δράμα». Ένα ψηφοδέλτιο σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένο…

Το συστατικό επιτυχίας και αποτελεσματικότητας μια Δημοτικής αρχής είναι η ομάδα. Για   το λόγο αυτό ο συνδυασμός μας αποτελείται από δοκιμασμένους συνεργάτες  μου που ανέδειξαν την αφοσίωσή τους  για το Δήμο, τις ικανότητές τους και την ανιδιοτέλειά τους. Συνεργάτες που δεν το έβαλαν κάτω παρόλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων προς όλους τους δήμους και όχι μόνο το δικό μας. Δίπλα σε αυτούς τους άξιους συνεργάτες μου προστέθηκαν και πολλοί νέοι που θέλουν να προσφέρουν στο τόπο που γεννήθηκαν, ζουν και αγαπούν. Είναι πολύ σημαντικό η συμμετοχή νέων ανθρώπων. Κατέθεσαν ιδέες και απόψεις, βγήκαν στο προσκήνιο και θέλουν να διεκδικήσουν μαζί μας τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του σήμερα και του αύριο. Είναι μια ομάδα που ενώνει τους δραμινούς, συνδυάζοντας  την εμπειρία και την ανανέωση. Ενώνουμε δυνάμεις  με δραμινές και δραμινούς , διαφορετικών ηλικιών, επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων με διάθεση και ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Όλοι μαζί, ανάλογα της εμπειρίας τους, των γνώσεων τους και των δεξιοτήτων τους θα αξιοποιηθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα στη βάση πάντα των αναπτυξιακών μας στόχων.

 

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, τι θα τους λέγατε; Γιατί να στηρίξουν την παράταση «Ενώνουμε τη Δράμα»;

Το πόσο ψηλά θα φτάσει ο Δήμος μας είναι θέμα όλων μας και έχουμε τη δύναμη αν όλοι δράσουμε ενωτικά προς ένα κοινό στόχο, να τον πάμε ακόμη πιο ψηλά. Με σχέδιο και οργάνωση κατευθύνουμε την προσπάθειά μας σε έργα που θα κάνουν τον Δήμο μας περισσότερο φιλικό και ανθρώπινο. Έχουμε αυτοπεποίθηση, εμπειρία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές κρίνουμε και συγκρίνουμε. Προγράμματα, έργα, ανθρώπους, ψηφοδέλτια… Όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε ότι τιμούμε την εμπιστοσύνη σας. Πετύχαμε πάρα πολλά. Με πίστη στις δυνάμεις μας σας καλώ να συμπορευτούμε και στην συνέχεια.

 

Κλείνοντας, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Από την αρχή της θητείας μας για μας ο χρόνος δεν σταμάτησε ποτέ. Με τους συνεργάτες μου υλοποιούμε το πρόγραμμά μας παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ενισχύσαμε και θωρακίσαμε τις υπηρεσίες μας, βρισκόμαστε κοντά και δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δημιουργήσαμε νέες δομές, βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη τόσο στην πόλη της Δράμας, όσο και των κοινοτήτων μας, μεταβήκαμε στην ψηφιακή εποχή άμεσα, υποβάλλαμε μελέτες και εγκρίθηκαν και έχουμε ακόμη πολλά να σας ανακοινώσουμε στο εγγύς μέλλον. Οι καιροί απαιτούν η πολιτική στάση όλων μας να είναι ανάλογη με την κρισιμότητα της κατάστασης. Με σοβαρότητα , σεμνότητα και χαμηλούς τόνους συνεχίζουμε!