Ασταμάτητοι έλεγχοι της εφορίας – Έχει προγραμματιστεί η διενέργεια σχεδόν 200.000 ελέγχων και διασταυρώσεων

Χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς θα είναι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν από τους ελεγκτές της Εφορίας. Έχει προγραμματιστεί ήδη η διενέργεια σχεδόν 200.000 ελέγχων και διασταυρώσεων.

 

Σε όλη την επικράτεια αναμένεται να κινηθούν οι ελεγκτικές Αρχές της Εφορίας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους τη φετινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα που θα αποτελούν κομμάτι της ελεγκτικής ομάδας της Εφορίας θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, και χωρίς εμπόδια, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το ελεγκτικό τους έργο, ανεξαρτήτως σε ποια Εφορία υπάγονται.

 

Με αυτή την στρατηγική η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύει στο να κοπούν οι πιθανοί «δεσμοί» μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων, και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα «συναλλαγών».

 

Η απόφαση ορίζει την εκ νέου επέκταση της κατά τόπον αρμοδιότητας των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), μόνο ως προς την διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, από τα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους, σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως Φορολογικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται.

 

Έτσι λοιπόν, μια Δ.Ο.Υ της περιφέρειας Αττικής θα μπορεί να διενεργήσει ελέγχους σε ολόκληρη την Ελλάδα, και όχι μόνο εντός της δικής της περιφερειακής αρμοδιότητας, κάτι που θα ισχύει και για τις υπόλοιπες εφορίες της χώρας.

 

Με την ίδια απόφαση, όλες οι Δ.Ο.Υ., θα μπορούν να ελέγχουν φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε όλη την Επικράτεια.

 

Το «Σχέδιο Δράσης»

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης» οι ελεγκτές των ΔΟΥ με τη συνδρομή των τάμπλετ και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στην οθόνη το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

 

Διενέργεια σχεδόν 200.000 ελέγχων και διασταυρώσεων 

Για φέτος έχει ήδη προγραμματιστεί η διενέργεια σχεδόν 200.000 ελέγχων και διασταυρώσεων, όπου μεταξύ των άλλων το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια:

  • Τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) και τις Υπηρεσίες Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

 

Τι φέρνει το «Επιχειρησιακό Σχέδιο»;

Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» φέρνει:

-Τουλάχιστον 25.500 φορολογικούς ελέγχους(19.500 έλεγχοι βεβαίωσης και 6.000 έλεγχοι επιστροφής φόρων), μεταξύ των οποίων:

  • 250 στοχευμένοι έλεγχοι (ΦΠΑ, με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ΦΠ/ΝΠ με μεγάλο φορολογικό κενό, κλάδοι με μεγάλο φορολογικό κενό, δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων,κλπ.).
  • 000 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.).
  • 250 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων (διασταυρωτικοί, έκδοσης πράξεων κατόπιν δελτίων πληροφοριών/ προληπτικών ελέγχων, λοιπών περιπτώσεων).

-Τουλάχιστον 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

-Τουλάχιστον 900 έρευνες από τις ΥΕΔΔΕ για απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, για αξιοποίηση νέων πληροφοριών και δεδομένων, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών  παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν και έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κλπ.

 

-Τουλάχιστον 79.900 ελέγχους δίωξης από τα Τελωνεία και τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, εκ  των οποίων:

  • 300 έλεγχοι δίωξης σε προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ, ήτοι καπνικά προϊόντα, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά προϊόντα, με αξιοποίηση των ευρημάτων του συστήματος εισροών/εκροών και αλκοολούχα προϊόντα.
  • 200 έλεγχοι δίωξης σε παραποιημένα προϊόντα.
  • 400 έλεγχοι διακίνησης ρευστών διαθεσίμων.
  • 000 έλεγχοι δίωξης σε λοιπούς τομείς όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο και στην κυκλοφορία οχημάτων, στη διέλευση επιβατών, στη διακίνηση καφέ, ναρκωτικών, αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.λπ.
  • 000 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.