Γαλλία 2023: Νεκρό 10χρονο παιδί από ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών

Νεκρό είναι ένα 10χρονο παιδί καθώς κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε εν μέσω διασταυρωμένων πυρών στην πόλη Νιμ της νότιας Γαλλίας, και πιο συγκεκριμένα στο Πισεβάν.

 

Με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, γνωστοποιήθηκε πως κόπηκε το νήμα της ζωής για ένα 10χρονο παιδί, το βράδυ της Δευτέρας, όταν αυτό βρέθηκε (κατά πάσα πιθανότατα) ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά στην πόλη Νιμ της νότιας Γαλλίας και πιο συγκεκριμένα στο Πισεβάν, ένα προάστιο με έντονη δράση εμπόρων ναρκωτικών.

 

Όπως έγραψε ο υπουργός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter): «Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν θα μείνει ατιμώρητη. Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει αρκετούς διακινητές τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχύσει την παρουσία της».

 

Να σημειωθεί πως σε ολόκληρη τη χώρα της Γαλλίας σημειώνονται πυροβολισμοί που συνδέονται με την διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο συχνότερο φαινόμενο είναι αυτό στον γαλλικό Νότο, γεγονός που μαρτυρά την έκταση της βίας μεταξύ των συμμοριών για τον έλεγχο των σημείων πώλησης των ουσιών.

 

Δηλώσεις διευκρίνισης επί του θέματος έκανε το πρωί της Τρίτης 22/8 και η εισαγγελέας της Νιμ, η Σεσίλ Ζενσάκ, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε πως: «Έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή Πισεβάν, δυτικά της Νιμ, ένα δεκάχρονο παιδί έχασε τη ζωή του απόψε το βράδυ (χθες Δευτέρα). Ένας άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες, αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει».

 

Το χρονικό του συμβάντος

Σύμφωνα με πηγές του AFP, το αγόρι βρισκόταν στο πίσω κάθισμα οχήματος που έγινε στόχος καθώς διέσχιζε αυτή την συνοικία γύρω στις 23:30. Το παιδί κατέληξε μετά την μεταφορά του σε νοσοκομείο της Νιμ, ενώ τραυματίας είναι ο οδηγός του οχήματος και θείος του αγοριού. Όσον αφορά το δεύτερο παιδί που καθόταν και αυτό στο πίσω κάθισμα, είναι σώο.

 

Οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με στοιχεία του πρώην εισαγγελέα της Νιμ, του Ερίκ Μορέλ, περίπου 15 περιπτώσεις για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους στην πόλη το 2020 και σε τρεις ακόμη το 2021, οι περισσότερες σε τρεις συνοικίες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Νιμ.

 

Μάλιστα όπως ο ίδιος διευκρίνισε: «Αυτές οι δολοφονίες συνδέονται άμεσα με την δράση συμμοριών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και με ξεκαθάρισμα λογαριασμών είτε στο πλαίσιο της κόντρας για τον έλεγχο της περιοχής, είτε για το κέρδος».

 

«Βρισκόμαστε ενώπιον μερικές φορές πολύ νεαρών ατόμων που έχουν πρόσβαση σε πολεμικά όπλα, ιδιαίτερα σε επιθετικά τουφέκια τύπου Kαλάσνικοφ AK-47 ή M-16», υπογράμμισε ο ίδιος εκτιμώντας ότι η Νιμ έχει μετατραπεί σχεδόν σε “ένα κέντρο αγοράς ναρκωτικών”: «κάθε εβδομάδα, περίπου 700 κιλά ρητίνης κάνναβης που προέρχονται κυρίως από το Μαγρέμπ και δεκάδες κιλά κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική μέσω Ισπανίας μεταφέρονται από εκεί για να μεταπωληθούν», εξήγησε ο ίδιος.