Καίγεται η Κέρκυρα – Φλόγες καίνε τον Παντοκράτορα

Δύσκολη η νύχτα της Κυριακής…Εκκενώθηκαν χωριά προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές των κάτοικων της Βόρειας Κέρκυρας. Τα μεσάνυχτα έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ήπειρο.

 

Δοκιμάζεται ολόκληρη η χώρα τα τελευταία 24ωρα από τον πύρινο εφιάλτη των πυρκαγιών που κατακαίει δεκάδες περιοχές, σκορπώντας τον τρόμο σε ανθρώπους, σε ζώα και στη φύση γενικότερα. Μάλιστα ένας εξ αυτών, το πανέμορφο «Νησί των Φαιάκων», η Κέρκυρα, τις τελευταίες ώρες βιώνει ακραίες καταστάσεις, με τον δήμαρχο της βόρειας περιοχής του νησιού να αναφέρει πως:

 

 «Η νύχτα της Κυριακής ήταν πολύ δύσκολη καθώς έγινε μεγάλη προσπάθεια για να φύγουν κάποιοι από τα σπίτια τους σε οικισμούς που είχε διαταχθεί εκκένωση λόγω της φωτιάς».

 

Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή, 23 Ιουλίου, σήμανε συναγερμό καθώς ενεργό είναι ακόμη το μέτωπο στο Βιγλατούρι. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρης: «Δεν έχουν καεί οικισμοί, ωστόσο η φωτιά πλησίασε».

 

Σε δήλωση του ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας ανέφερε πως: «Η νύχτα της Κυριακής ήταν πολύ δύσκολη ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια για να φύγουν κάποιοι από τα σπίτια τους σε οικισμούς που είχε διαταχθεί εκκένωση, καθώς δεν το ήθελαν», και σημείωσε πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

 

Τι είπε κ. Μαχειμάρης

«Η φωτιά έχει ακόμα μεγάλη ένταση και το μέτωπο είναι μεγάλο, αφού καίει τον Παντοκράτορα. Δεν υπάρχει πευκοδάσος αλλά πουρνάρια. Ευτυχώς δεν υπάρχει αέρας, αλλά ακόμα δίνονται σκληρές μάχες σε Μέκουλα, Σάντα και Παλιές Σινιές».

 

Να σημειωθεί πως τα μεσάνυχτα έσπευσαν στην εκεί περιοχή δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ήπειρο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Τέλος, στο σημείο βρίσκονται 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

 

Μέχρι στιγμής η πύρινη λαίλαπα έκαψε 20.000 στρέμματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

 

Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες από τις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

 

Απεγκλωβίστηκαν 59 τουρίστες στην Κέρκυρα

Το λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι, ενώ εκκενώθηκαν οι οικισμοί: Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

 

Ανακοίνωση Λιμενικού

«Το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας. Στην επιχείρηση πήραν μέρος 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

 

Συνολικά, πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας. Οι απεγκλωβισμένοι θα φιλοξενηθούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας».