Ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βασίλης Παπαθεοδώρου προφυλακίστηκε για παιδική πορνογραφία

Αναλυτές της Δίωξης εντόπισαν στα αρχεία του γνωστού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Βασίλης Παπαθεοδώρου, βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών.

 

Στο φως της δημοσιότητας έφερε το protothema.gr. την είδηση της παιδικής πορνογραφίας με κεντρικό πρόσωπο τον 53χρονο συγγραφέα και υπεύθυνο σε μεγάλο εκδοτικό οίκο, κ. Βασίλης Παπαθεοδώρου. Αναλυτές της Δίωξης εντόπισαν στα αρχεία του βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών.

 

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου συνελήφθη πρόσφατα στο πλαίσιο του αυτοφώρου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, προφυλακίστηκε, και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγγραφέας «πιάστηκε» από το ειδικό λογισμικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επισκέπτεται και να κατεβάζει πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.

 

Η υπόθεση έχει αξιολογηθεί ιδιαιτέρως σοβαρή από τις αρχές, καθώς ερευνώνται και οι διασυνδέσεις του με παγκόσμια κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας. Παράλληλα εξετάζεται και η περίπτωση ο κατηγορούμενος εκτός από το κατέβασμα του πορνογραφικού υλικού να είχε και άλλη δράση.

 

Να σημειωθεί πως ενώπιον του ανακριτή ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους, προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο. Οι ισχυρισμοί του ωστόσο δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, που διέταξαν τη προφυλάκισή του.

 

Η έρευνα πριν τη σύλληψη

Κατόπιν έρευνας για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, οι αναλυτές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν στα αρχεία του περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών. Έτσι, στα όρια του αυτοφώρου, συνελήφθη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

 

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

 

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

 

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

 

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

 

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

 

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας».