Οι τίτλοι και τα ονόματα που θα δοθούν μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ – Όλες οι λεπτομέρειες

Βυθίστηκε στο πένθος η Μεγάλη Βρετανία καθώς η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ, άφησε χθες την τελευταία της πνοή.

 

Στο απόλυτο πένθος βυθίστηκε η Μεγάλη Βρετανία, και άλλες Κοινοπολιτείες των Εθνών των οποίων ήταν επικεφαλής η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης μετά την θλιβερή είδηση της απώλειας της.

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους»

 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ήταν η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ, η οποία επί 70 χρόνια βρισκόταν στον θρόνο και υπηρετούσε με αγάπη και σεβασμό το στέμμα. Η Βασίλισσα μετά τον θάνατο του συζύγου της Πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου, αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας τα οποία και κλιμακώθηκαν περαιτέρω το τελευταίο διάστημα.

Έτσι χθες Πέμπτη 08/09/2022 η Βασίλισσα σε ηλικία 96 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή στο κάστρο Μπαλμόραλ, στην Σκωτία.

 

Το τέλος μιας εποχής και ο νέος μονάρχης

Με την ανακοίνωση του θανάτου της επί 70 ετών Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ κλείνει μια μεγάλη εποχή και ανοίγει τους ορίζοντες για μια νέα περίοδο, αυτής που θα πρέπει να χαράξει ο νέος μονάρχης. Όπως είθισται, βάση πρωτοκόλλου του παλατιού, την θέση αυτή καλείται να αναλάβει το πρωτότοκο μέλος της οικογένειας, ο πρίγκιπας Κάρολος.

Ο μέχρι προ ολίγων ωρών πρίγκιπας Κάρολος έγινε αυτόματα ο νέος Βασιλιάς όταν η μητέρα του απεβίωσε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το νέο του όνομα θα είναι πλέον «Βασιλιάς Κάρολος Γ΄».

Ο 73χρονος Κάρολος Γ΄ είναι ο Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της οποίας είναι και επικεφαλής, ενώ είναι επίσης, Υπέρτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Διαδέχθηκε την μητέρα του Ελισάβετ Β΄ και ήταν ο προφανής διάδοχος καθώς και ο Δούκας της Κορνουάλης και Δούκας του Ρόθσεϋ από το 1952 έως την άνοδό του στον θρόνο το 2022 ήταν ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου στη βρετανική ιστορία.  Ήταν, επίσης, ο μακροβιότερος Πρίγκιπας της Ουαλίας, έχοντας τον τίτλο από τον Ιούλιο του 1958 μέχρι το θάνατο τη μητέρας του.

 

Ο τίτλος της Καμίλα

Σύμφωνα με την παράδοση η σύζυγος του βασιλιά παίρνει τον τίτλο της βασίλισσας, κάτι όμως που δε θα συμβεί στην περίπτωση της Καμίλα.  Ο λόγος είναι ότι πριν από τον γάμο της με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο, το 2005, συμφωνήθηκε ότι δεν θα έπαιρνε τον τίτλο της βασίλισσας αλλά της βασιλικής συντρόφου.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της για τα 70 χρόνια στο θρόνο, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανακοίνωσε ότι ήθελε η Καμίλα να πάρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου» όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς.

Να σημειωθεί, πως η Καμίλα είναι η πρώτη σύζυγος βασιλιά που δεν ονομάζεται βασίλισσα.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Κάρολος το 2010, και σχετικά με το θέμα αυτό είχε αναφέρει: «Εντάξει… θα δούμε, έτσι δεν είναι; Θα μπορούσε να είναι και έτσι», αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο η Καμίλα να λέγεται και βασίλισσα.

Σχετικά με τους τίτλους των υπολοίπων μελών της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγος του  Κέιτ, θα λέγονται πλέον δούκας και δούκισσα της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ.

 

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Καρόλου

Σε δήλωση του μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ανέφερε:  «Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα».

 

«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους».