Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα – Όλες οι λεπτομέρειες

Ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες και ένα τέταρτο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.

 

Έπειτα από δύο ώρες και ένα τέταρτο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα. Η συνάντηση αυτή έγινε δύο χρόνια μετά την «επεισοδιακή» συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου, και μετά την εξομάλυνση των σχέσεων, που επήλθε μετά τους σεισμούς και τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, υποδέχθηκε εγκάρδια τον Γιώργο Γεραπετρίτη έξω από το υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα τον αποκάλεσε με το μικρό του όνομα και τον αγκάλιασε σαν να συναντά έναν φίλο.

 

Η συνάντηση των 135 λεπτών

Παραπάνω απ’ όσο είχαν υπολογίσει κράτησε η ιστορική συνάντηση των δυο υπουργών, που σημαίνει ότι πιθανότητα συζήτησαν πολλά και ουσιαστικά ζητήματα.

 

Αναμένονταν στις 12.00 συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για μετά το γεύμα που έχουν στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

Στη συνέχεια αναμένεται να κάνουν κοινές δηλώσεις στην αίθουσα τύπου του ΥΠΕΞ.

 

Άρθρο Γεραπετρίτη στην τουρκική Μιλλιέτ: Μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό πριν τη συνάντηση με Φιντάν

«Εάν το 1923 Ελλάδα και Τουρκία κατάφεραν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό έπειτα από ένα τόσο βίαιο πόλεμο, κι εμείς υπό συνθήκες που δεν συγκρίνονται πρέπει να περπατήσουμε τον δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας με ειλικρίνεια σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες. Δεν υπάρχει η επιλογή της διαμάχης χωρίς τέλος» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στη Μιλλιέτ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης υπό τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας».

 

Αναλυτικά, ο κ. Γεραπετρίτης έγραψε στην τουρκική εφημερίδα

«Η σημερινή μου επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και της απόφασής τους να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας.

 

 

Ειδικώς, η συνάντησή μας με τον Τούρκο ομόλογό μου έχει ως βασικό στόχο την προετοιμασία αφενός, της προσεχούς συνάντησης των δύο ηγετών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και αφετέρου, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους.

 

Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριον ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή.

 

Προσβλέπω στη συνάντησή μου με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Φιντάν και με την ευκαιρία αυτή απευθύνω ένα μήνυμα φιλίας στον γειτονικό λαό της Τουρκίας».