Θρίλερ στη Βαλτική Θάλασσα: Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή αερίου στον αγωγό Nord Stream – Δανία, Ευρωπαϊκή Ένωση και NATO το αποδίδουν σε «δολιοφθορά»

Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε και τέταρτη διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, με τις μεγάλες δυνάμεις να το αποδίδουν σε «δολιοφθορά».

 

Ολική φαίνεται να είναι η καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream μετά τον εντοπισμό και της τέταρτης διαρροής, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το πως αυτό έχει συμβεί αλλά και τι συμβαίνει με τα αποθέματα ενέργειας που έχουν χαθεί.

 

Εντοπίστηκε και νέα διαρροή στον αγωγό

Δεν έχει τέλος το θρίλερ που διαδραματίζεται στη Βαλτική Θάλασσα καθώς το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε και τέταρτη εστία διαρροής στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του λιμενικού της Σουηδίας στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

 

Η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1. Η Τζένι Λάρσον ανέφερε πως «δύο από αυτές τις τέσσερις (διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας». Όσον αφορά τις άλλες δύο εστίες, αυτές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας. Στις δηλώσεις της η Λάρσον δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως «η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη».

 

Υποψίες από την Ε.Ε.

Φουντώνουν οι υποψίες της Ε.Ε. σχετικά με τις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός η Ε.Ε. το έχει αποδώσει σε δολιοφθορά, έχοντας μάλιστα προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

 

Στερεύουν οι αγωγοί μέχρι την Κυριακή

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας -στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα- έχει πλέον διαρρεύσει.

 

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Κρίστοφερ Μπέτσαου, επικεφαλής της υπηρεσίας, δηλώνοντας πως «με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή».

 

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Ωστόσο  σύμφωνα με την υπηρεσία «δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα».