Βλαντιμίρ Πούτιν: Παραδέχτηκε πως κάνει πόλεμο και κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία – Ραγδαίες εξελίξεις

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω διαγγέλματος ανακοίνωσε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία.

 

Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου

Νέα προειδοποίηση προς τη Δύση για τα σύγχρονα όπλα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω του διαγγέλματός του, ανακοινώνοντας και τη μερική επιστράτευση της Ρωσίας.

Πιο αναλυτικά, ο Ρώσος πρόεδρος θα έβγαζε χθες το βράδυ, Τρίτη 20/9, το πρώτο διάγγελμα του μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία στις 24 Οκτωβρίου, ωστόσο αυτό τελικά καθυστέρησε κάποιες ώρες και ήρθε στο φως της ενημέρωσης σήμερα Τετάρτη 21/9. Συγκεκριμένα νωρίς το πρωί ο κ. Πούτιν εμφανίστηκε και ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να εμποδίσει κάθε ανεξαρτησία και ανάπτυξη των Ρωσόφωνων περιφερειών. Μάλιστα για πρώτη φορά ο κ. Πούτιν απευθύνθηκε στους Ρώσους πολίτες μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζει η Μόσχα τον πόλεμο.

 

«Οι πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και άλλων περιοχών είναι ελεύθερες από το ναζιστικό καθεστώς».

 

Η μερική επιστράτευση

Ο Ρώσος πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανακοίνωσε πως η μερική επιστράτευση αφορά στους έφεδρους, τονίζοντας πως όσοι πολίτες καταταγούν θα έχουν τα προνόμια εκείνων που υπηρετούν με συμβόλαιο στο ρωσικό στρατό, διευκρινίζοντας μάλιστα πως η επιστράτευση θα ξεκινήσει από σήμερα κιόλας.

Επιπλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στους πολίτες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και άλλων περιοχών, ανακοινώνοντας πως απελευθερώθηκαν από το καθεστώς των Ναζί. Μάλιστα τόνισε πως η Ρωσία θα προστατεύσει την κυριαρχία της και θα στηρίξει τη θέληση των πολιτών της (των ρωσόφιλων Ουκρανών) για να αποφασίσουν μόνοι τους. Συγκεκριμένα είπε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να γίνουν τα δημοψηφίσματα».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν όμως αναφέρθηκε και στη Δύση, την οποία και κατηγόρησε ότι επιχειρεί να εμποδίσει κάθε ανεξαρτησία και ανάπτυξη των περιφερειών αυτών.

 

«Ο στόχος της Δύσης παραμένει να μας αποδυναμώσει και να μας καταστρέψει και το λένε ανοιχτά»

 

Επιπρόσθετα διευκρίνισε πως ο στόχος του είναι να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς, και αυτό δεν έχει αλλάξει.

 

Το ηχηρό μήνυμα προς τη Δύση

Πέραν του ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι επιχειρεί να εμποδίσει κάθε ανεξαρτησία και ανάπτυξη των περιφερειών που προαναφερθήκαμε, έστειλε και ένα ηχηρό και ζωτικής σημασίας μήνυμα.

 

 

Συγκεκριμένα για άλλη μια φορά έστειλε μήνυμα προς του Δυτικούς ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ό,τι όπλα έχει στη διάθεσή του, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία διαθέτει σύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής. Και για να γίνει απόλυτα κατανοητός και να σβήσει οποιαδήποτε αμφιβολία, ανέφερε τη φράση:

«Δεν μπλοφάρω»