Αυγά και χοληστερίνη – Τι πραγματικά ισχύει

Τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερίνη; Είναι μια ερώτηση που όλοι έχουμε ακούσει, αλλά τι πραγματικά ισχύει;

Αβάσιμη είναι η συσχέτιση της κατανάλωσης αυγών με την υψηλή χοληστερίνη σύμφωνα με τον Χρήστο Ντέλλο, διευθυντή του Καρδιολογικού τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά και Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, διακεκριμένοι επιστήμονες κατέληξαν ότι η αρχική τους μελέτη σχετικά με τον μύθο με τη χοληστερίνη και τα αυγά δεν ισχύει, αναφέροντας συγκεκριμένα πως η έρευνα ήταν ανεπαρκής, ελλιπής και αβάσιμη.

Η δε επιστημονική μερίδα που υποστηρίζει τον διατροφικό αυτό μύθο, έκανε μια αναδρομική μελέτη δεδομένων 1.262 ασθενών με ήδη εγκατεστημένη αγγειακή νόσο, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι κατανάλωναν περισσότερους από δύο κρόκους αυγών την εβδομάδα είχαν μικρή αλλά σημαντική αύξηση της επιφάνειας της αθηρωματικής τους πλάκας στις καρωτίδες σε εξέταση με υπερήχους.

Η ανάδειξη αυτού του ευρήματος ήταν αρκετή ώστε οι επιστήμονες να τονίσουν το συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση αυγών και ιδιαίτερα των κρόκων πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου». Ωστόσο, δεν παίζει ρόλο μόνο η κατανάλωση αυγών αλλά και μια σειρά από άλλες παραμέτρους που σχετίζονται και με την υπόλοιπη διατροφή των ατόμων αλλά και με τον τρόπο ζωής τους, πληροφορίες που λησμόνησαν να αναφέρουν οι επιστήμονες αρχικά.

 

Διατροφική αξία

Εξαιρώντας την χοληστερίνη, τα αυγά είναι πλούσια σε συγκέντρωση λεκιθίνης, σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων, πλήθος βιταμινών, ω-3 λιπαρά και με θερμιδική αξία που κυμαίνεται στις 80 θερμίδες/αυγό.