Από 1η Ιουλίου εστίαση μετά … μουσικής!

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τέθηκε επί τάπητος στην καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα και με την ηγεσία του υπουργείου υγείας και όπως όλα δείχνουν επέτρεψαν στους ειδικούς να προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση των μέτρων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφέρθηκε στην σημαντική μείωση που παρουσιάζουν τα κρούσματα, καθώς ο μέσος όρος κυμάνθηκε στα 1.056, υποχωρώντας για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα πέφτοντας κάτω από το 3% όταν το όριο συναγερμού είναι το 4%. Ωστόσο, ο κορονοϊός δείχνει πλέον να χτυπά κυρίως τους νέους, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο μ.ο ήταν τα 36 έτη.

Με το τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία να χτίζεται με γοργούς ρυθμούς και τα θετικά στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι ειδικοί καθώς η αποκλιμάκωση της διασποράς της νόσου παρατηρείται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αποφασίστηκε η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα.

Από 1η Ιουλίου η απελευθέρωση του ωραρίου

Οι λοιμωξιολόγοι βλέποντας την εικόνα που επικρατεί με τους περισσότερους πλέουν να μην τηρούν με την ίδια ευλάβεια τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό επέλεξαν να μην προχωρήσουν ακόμη στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και να το επεκτείνουν από τις 12:30 που ίσχυε, στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Μία απόφαση που θα μπει σε εφαρμογή από το Σάββατο 12 Ιουνίου.

Παράλληλα την ίδια μέρα θα επιτραπεί η μουσική στους εξωτερικούς χώρους που λειτουργούν στην εστίαση και θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι. Επίσης από το Σάββατο θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και τα καφέ – μπαρ που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και θα αφορά μόνο τα καταστήματα που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος, καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Με τις συγκεκριμένες κινήσεις οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως θα περιοριστούν τα κορονοπάρτι τα οποία τους ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς οι εμβολιασμοί στις νέες ηλικίες ξεκίνησαν πρόσφατα με το ποσοστό συμμετοχής να είναι χαμηλό. Δίνεται ακόμη ένα μήνυμα προς στην κοινωνία πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, καθώς στην χώρα υπάρχουν ακόμη περιοριστικά μέτρα, όπως ο περιορισμό της κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν την ίδια μειούμενη εικόνα τότε από την 1ηΙουλίου θα ισχύσει η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου. Ο αριθμός των εμβολιασμένων θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο ενώ εκείνη την περίοδο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και η τουριστική κίνηση η οποία θα κλιμακωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα και τον Αύγουστο