Σάββας Γεωργιάδης. Διαφύλαξε το χάρισμα της ακοής σου!

Ο Σάββας Γεωργιάδης έχει ολοκληρώσει το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών στην «Ακοολογία – Νευροωτολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι έμπειρος ακοοπροθετιστής και μέλος του Συλλόγου ακοοπροθετιστών Ελλάδας και σήμερα μας προσφέρει πληροφορίες για τα οφέλη της χρήσης ακουστικών.

Κύριε Γεωργιάδη γνωρίστε μας με δυο λόγια το αντικείμενο της επιστήμης σας.

Ο ρόλος του ειδικού ακοοπροθετιστή είναι πολύ ουσιαστικός. Αρχικά καλείται να αξιολογήσει τον τύπο, τη μορφή και το βαθμό της βαρηκοΐας, ώστε να επιλέξει το κατάλληλο ακουστικό που θα εφαρμόσει με τρόπο που να το αισθάνεται το βαρήκοο άτομο ως «φυσικό» μέρος του σώματός του. Έπειτα, η συνεχής παρακολούθηση, πληροφόρηση και ψυχολογική υποστήριξη στο βαρήκοο άτομο, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματική εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας και καθορίζουν τελικά το αποτέλεσμα της δουλειάς του.

Οι περισσότεροι κακώς έχουν ταυτίσει τα προβλήματα ακοής με την τρίτη ηλικία.

Ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου, όμως αυτό είναι ένας μύθος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας 1,1 δισεκατομμύρια νέοι παγκοσμίως που διατρέχουν κίνδυνο για απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο κατά τη χρήση συσκευών ήχου. Πρόσφατη έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε την κάτωθι ηλικιακή κατανομή των βαρήκοων ατόμων: 0-17 ετών 5%, 18-44 ετών 23%, 45-64 ετών 30%, 65 + ετών 42%. Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί σταδιακά ή ξαφνικά σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που δείχνουν σε κάποιον ότι πρέπει να σας επισκεφθεί;

Όταν παρατηρηθεί δυσκολία κατανόησης της ομιλίας των ατόμων και ανάγκη επανάληψης φράσεων ή λέξεων, όταν αυξάνεται η ένταση της φωνής του ατόμου με βαρηκοΐα και δυσκολεύεται να ακούσει την τηλεόραση ή το τηλέφωνο, ή κάποτε ακόμα και να χρησιμοποιήσει το τελευταίο, τότε είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε ακοοπροθετιστή. Επίσης συνήθως τα άτομα με προβλήματα ακοής απομακρύνονται από κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω του ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν παράλληλες συζητήσεις.

Με την καλύτερη ακοή έρχεται η καλύτερη επικοινωνία άρα η καλύτερη ζωή.

Πείτε μου μερικά πράγματα που φοβίζουν περισσότερο σε σχέση με την απώλεια ακοής.

Το αίσθημα από μόνο του είναι τρομακτικό. Έπειτα γεννά το φόβο της μοναξιάς, της απομόνωσης, ακόμα και της ανικανότητας. Αν και στα βαρήκοα άτομα υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης άνοιας, ο πιο μεγάλος ίσως προβληματισμός τους είναι εάν θα κληρονομήσουν τα παιδιά τους την βαρηκοΐα.

Επομένως τα βαρήκοα άτομα έχουν να κερδίσουν πολλά από τη χρήση ακουστικών.

Η σωστή εφαρμογή ακουστικών από ειδικούς ακοοπροθετιστές σε πιστοποιημένα κέντρα προσφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη σε όλα τα βαρήκοα άτομα κάθε ηλικίας. Αυξάνει τη δυνατότητα για καλύτερη ακοή με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη επικοινωνία και κατ’ επέκταση τη βελτίωση κοινωνικών και επαγγελματικών σχέσεων. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα συμπτώματα ανασφάλειας και απομόνωσης. Εξαιρετικά σημαντική είναι στα παιδιά σχολικής ηλικίας διότι δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του λόγου και της ομιλίας καθώς και της ψυχοκινητικής κατάστασής τους. Τέλος, προσφέρει ξεκούραση και καλύτερο ύπνο με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου ζωής καθώς και της ποιότητας της.

Ολοκληρώνοντας, τι θα λέγατε σε όσους διστάζουν να πάρουν την απόφαση εφαρμογής ακουστικών;

Η ακοή μας είναι μια υπέροχη και εξαιρετικά πολύτιμη αίσθηση που ανοίγει τους ορίζοντες της επικοινωνίας, της ευτυχίας και της ποιότητας ζωής μας. Ας φροντίζουμε λοιπόν για την διατήρησή της αλλά και την σωστή αποκατάστασή της με την εφαρμογή των κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας σε περιπτώσεις μικρής ή μεγάλης απώλειάς της.


Store | Ακουστικά Βαρηκοΐας Γεωργιάδης, City | Δράμα, Address | Κωνστ. Παλαιολόγου 17, Contact | 25210 22239