Αποχώρηση της Western Union Co από το Αφγανιστάν.

Η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Western Union Co αποφάσισε την αναστολή των δραστηριοτήτων της στο Αφγανιστάν από τις 18 Αυγούστου 2021, λόγω υπάρχουσας κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Για μεγάλη μερίδα Αφγανών, η εξέλιξη αυτή  είναι αρνητική καθώς βασική πηγή για την διαβίωση τους αποτελούν οι κινήσεις κεφαλαίων από μετανάστες συμπατριώτες τους. Γεγονός είναι άλλωστε, ότι όλα αυτά τα χρόνια βίας και οικονομικοπολιτικής αστάθειας, τα χρήματα που εισέρχονταν στη χώρα από το εξωτερικό στήριζαν ουσιαστικά την οικονομία του Αφγανιστάν, που αν μη τι άλλο ως χώρα βρίσκεται στη λίστα με τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη.

Αξιοσημείωτο είναι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι το έμβασμα προς το Αφγανιστάν διαμορφώθηκε στα 789 εκ. δολάρια το 2020, δηλαδή περίπου το 4% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι των 829 εκ. δολαρίων που ήταν το 2019.

Ωστόσο, η εταιρεία ύστερα από ανακοίνωση της, δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες της θα επαναλειτουργήσουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

“Η Western Union κατανοεί την επείγουσα ανάγκη του κόσμου να λάβει χρήματα και δεσμεύεται να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες της στο Αφγανιστάν, όπως το επιτρέπουν οι συνθήκες”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς το Reuters, ενώ δήλωσε επίσης: “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους για τις περαιτέρω εξελίξεις”.