Σύστημα περιορισμού ταχύτητας σε όλα τα νέα αυτοκίνητα από τα μέσα του 2022.

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ατυχημάτων στην Ευρώπη, λόγω της αυξημένης ταχύτητας σύμφωνα με  τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας και Μεταφορών (ETSC), οδήγησε στη ανάπτυξη ενός νέου συστήματος στα αυτοκίνητα, γνωστό ως σύστημα περιορισμού ταχύτητας (ISA).

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα έχει σαν κύριο στόχο την ενημέρωση του οδηγού όταν αυτός υπερβεί το όριο ταχύτητας, συμμορφώνοντας τον –σε περίπτωση που το αγνοήσει, με την επέμβαση του εν λόγω συστήματος στη λειτουργία του κινητήρα.

Υποχρεωτικό θα είναι το νέο αυτό σύστημα για όλα τα νέα αυτοκίνητα από τα μέσα του 2022 ενώ ήδη κάποιες εταιρείες όπως η Renault και η Volvo έχουν ανακοινώσει ότι όλα τους τα μοντέλα θα έχουν τελική ταχύτητα 180 χλμ./ώρα, με στόχο να μειωθούν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα. Ο περιοριστής ταχύτητας είχε ανακοινωθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2019.

Πέραν όμως του κυρίου στόχου του συστήματος που δεν είναι άλλο από την μείωση των τροχαίων, πολλαπλά φαίνεται να είναι τα οφέλη του καθώς θα υπάρχουν μειωμένες εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα κατά την κίνηση τους. Σταδιακά οι αυτοκινητοβιομηχανίες ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Ford να αξιοποιεί την προώθηση του ISA στα οχήματα της γκάμας της.