Ξανθή Θεοφίλου. Δώσε σήμερα στο σώμα σου αυτό για το οποίο θα σε ευγνωμονεί αύριο.

Το Κέντρο Φυσιοθεραπείας και Αποκατάστασης Physio Center Theofilou ξεκίνησε την
λειτουργία του το 2008 στην Καβάλα όπου και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Πρόκειται για ένα χώρο εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης που λειτουργεί πάντα υπό την εποπτεία της επιστημονικής υπεύθυνης Ξανθής Θεοφίλου.

Η φυσιοθεραπεία είναι όπως λέει το όνομά της μια μορφή θεραπείας. Τι ακριβώς προσφέρει;

Η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιεί φυσικά και τεχνολογικά μέσα χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες στον οργανισμό. Παρέχει υπηρεσίες σε άτομα και πληθυσμούς με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργικότητάς τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Το επάγγελμα του φυσιοθεραπευτή αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επάγγελμα υγείας, το οποίο εφαρμόζεται αποκλειστικά από πτυχιούχους φυσιοθεραπευτές μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

Συνεργάζεστε και με άλλους ιατρικούς επιστημονικούς κλάδους;

Φυσικά. Στην πρώτη γραμμή συνεργασίας είναι οι ορθοπεδικοί, οι αθλίατροι, οι ρευματολόγοι, οι νευρολόγοι, χωρίς αυτό να αποκλείει άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η διάγνωση γίνεται κάθε φορά από τον θεράποντα ιατρό. Εκείνος θα συστήσει κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και στη συνέχεια ορίζεται το θεραπευτικό πλάνο του ασθενούς.

Τι να περιμένει ο ασθενής από την πρώτη του επίσκεψη;

Ο κάθε ασθενής αποτελεί μεμονωμένη και μοναδική περίπτωση. Τα πάντα εξαρτώνται από την πάθηση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρουσιάζουν βελτίωση από την πρώτη κιόλας συνεδρία, κι άλλες που χρειάζεται να επιμείνουμε περισσότερο.

Ο καθένας αποτελεί και αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή ολότητα σωματικά και ψυχικά.

Μπορεί ο ασθενής να συμβάλλει στην ταχύτερη θεραπεία;

Εννοείται πως μπορεί. Η δική μας δουλειά τελειώνει μόλις βγουν από το φυσιοθεραπευτήριο. Μετά το τέλος της συνεδρίας, ανεξαρτήτως πάθησης, είναι σημαντικό να ακολουθείται θεραπευτικό πρόγραμμα και στο σπίτι, ιδιαίτερα σε μετεγχειρητικές καταστάσεις.

Οι σύγχρονες καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων έχουν επηρεάσει τη συχνότητα και το είδος των προβλημάτων που παρουσιάζουν;

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι αυξημένες απαιτήσεις και η συνεχής πίεση έχουν οδηγήσει στην παραμέληση του εαυτού μας. Από τη μία ο χρόνος που αφιερώνουμε σε υγιεινή ζωή και άθληση είναι ελάχιστος, από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας καταναλώνεται σε πολύωρη εργασία σε συγκεκριμένη στάση και θέση οδηγώντας σε σύνδρομα υπέρχρησης. Όσο χρονίζουν όμως τα συμπτώματα, τόσο δυσκολότερη είναι η εκρίζωση της φλεγμονής.

Υπάρχει διαφορετικός αριθμός συνεδριών ανάλογα με την πάθηση; Από τι εξαρτάται;

Συνήθως υπάρχει συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο αποτελούμενο από 10 συνεδρίες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που χρήζουν μεγαλύτερου ή και μικρότερου χρόνου αποκατάστασης.

Υπάρχει η άποψη ότι η φυσιοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη μόνο μετά από τραυματισμό ή ατύχημα.

Λανθασμένα επικρατεί αυτή η άποψη. Οποιοσδήποτε βιώνει κάποιο διαρκή πόνο, κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα αναγκαστεί να τον αντιμετωπίσει. Ο πόνος που διαρκεί πάνω από έξι μήνες θεωρείται χρόνιος. Πέραν αυτού, όταν ένα πρόβλημα είναι μικρό θεραπεύεται εύκολα, όταν όμως το αφήνουμε να μεγαλώνει χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.

Οι ασθενείς φοβούνται να σας επισκεφθούν όσο ακόμα αισθάνονται πόνο γιατί πιστεύουν ότι θα επιδεινωθεί;

Η φυσιοθεραπεία που πονάει δεν είναι σωστή φυσιοθεραπεία. Όποια μέθοδος κι αν εφαρμοστεί πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων ανοχής του ασθενή. Ο καθένας έχει άλλη αντοχή, σωματότυπο, ψυχοσύνθεση, για αυτό και αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασθενή ως ολότητα σωματικά και ψυχικά.

Ποια είναι τα φυσικά και ποια τα τεχνολογικά μέσα θεραπείας που χρησιμοποιείτε;

Στα φυσικά μέσα εντάσσονται η θερμότητα, το ψύχος, το νερό, η κινησιοθεραπεία, η θεραπευτική άσκηση και φυσικά το manual therapy. Κάποια τεχνολογικά μέσα θεραπείας αποτελούν τα κρουστικά κύματα, η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων (TECAR THERAPY), το θεραπευτικό laser, τα ρεύματα (tens κ.α), η πρεσσοθεραπεία, οι υπέρηχοι κ.α, όμως κανένα ποτέ δεν εφαρμόζεται σαν μονοθεραπεία αλλά πάντα συνδυαστικά ανάλογα την περίπτωση ασθενή.

Η συνεχής εκπαίδευση και εξέλιξη με κάνει να παρέχω τις ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Είστε υπέρμαχος της εξέλιξης της τεχνολογίας που είναι στη διάθεση των φυσιοθεραπευτών;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της φυσιοθεραπείας είναι μεγάλη βοήθεια και ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του φυσιοθεραπευτή. Το φυσιοθεραπευτήριό μας είναι συνεχώς εξελισσόμενο πάνω στις θεραπευτικές τεχνικές και τον εξοπλισμό. Γενικά στα επαγγέλματα υγείας εμφανίζονται σε μόνιμη βάση νέα δεδομένα πάνω στα οποία πρέπει να εκπαιδεύεσαι αν θέλεις να παρέχεις τις ποιοτικότερες υπηρεσίες στους ασθενείς σου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε δεν λύνονται εν μία νυκτί. Ποια σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα σε εσάς και τους ασθενείς σας;

Είναι γεγονός πως με τους ασθενείς μου αναπτύσσουμε μια σχέση συνεργασίας
πολλές φορές χρόνων. Πραγματικά χαίρομαι που συνεχίζω να είμαι επιλογή τους σε επίπεδο αποκατάστασης και που μου δείχνουν εμπιστοσύνη, είναι η καλύτερη επιβράβευση.

Προσφέρετε μεγάλη βοήθεια στον κόσμο με τις υπηρεσίες σας. Πώς σας επηρεάζει αυτό το γεγονός;

Αυτή είναι η δουλειά μου αλλά κι ο προσωπικός μου στόχος σε κάθε περίπτωση. Πραγματικά με γεμίζει ικανοποίηση κάθε φορά που καταφέρνω να βοηθήσω ένα ασθενή. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που τις σκέφτομαι και με επηρεάζουν κι αφού φύγω από τη δουλειά. Από αυτές παρακινούμαι να βρω τρόπους να προσφέρω καλύτερα τις υπηρεσίες μου και να βελτιώνομαι σε κάθε ευκαιρία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο μήνυμα ή συμβουλή που θα θέλατε να περάσετε στον κόσμο.

Θέλω να πω σε όλους ότι πρέπει να ακούμε το σώμα μας. Ο πόνος είναι ένδειξη και δεν πρέπει να τον αγνοούμε. Όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται. Ύψιστη σημασία έχουν η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης». Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε διότι ζούμε μέσα στο σώμα μας όλη μας τη ζωή, ας το φροντίσουμε.


Store | Physio Center Theofilou, City | Καβάλα, Address | Φιλικής Εταιρείας 1, Contact | 2510 224861